167.000 Vlamingen hebben recht op terugvordering boete autokeuring

Autokeuring. Photonews

Uncategorized

Van der Straeten (Groen) hekelt “gebrek aan ambitie” in Vlaamse klimaatplannen

Anton Schelfaut

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hekelt het “gebrek aan ambitie” van de Vlaamse regering, alsook de “gebrekkige uitvoering” van de Vlaamse klimaatplannen. “De houding van de Vlaamse regering frustreert me mateloos”, klinkt het in een interview met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Van der Straeten maakt zich sterk dat België de Europese doelstellingen kan halen “door nog een serieus tandje bij te steken en elke dag hard te werken”. “En niet door een week voor de klimaattop terug te keren uit vakantie om nog gauw iets bij elkaar te schrapen, zoals de Vlaamse regering”, sneert ze. “Federaal zijn we al maanden bezig, bijvoorbeeld met onze plannen om drie keer meer windenergie op zee te kunnen genereren. Ik ben met een goed uitgewerkt plan naar Glasgow vertrokken, en ik kom terug met beleidsideeën voor het komende jaar.”

Volgens Van der Straeten zijn de klimaatplannen van de Vlaamse regering “te weinig ambitieus en te weinig uitgewerkt”. “Ik heb alleszins nog niet gehoord hoe iedereen een elektrische wagen zal kunnen kopen, of hoe mensen aan geld kunnen geraken om hun huis te renoveren”, illustreert ze. “Je mag je beleidskeuzes ook niet doorschuiven naar de mensen zelf, hé. Over alternatieve overheidsinvesteringen, zoals in De Lijn, wordt dan weer met geen woord gerept, terwijl we federaal nog nooit zoveel geïnvesteerd hebben in het spoor als nu.”

“Wij moeten onze CO2-uitstoot met 47 procent verlagen tegen 2030. Federaal kunnen we dat. Maar Vlaanderen komt nu met een plan voor een daling van 40 procent. Tja… Plus est en vous”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Van der Straeten (Groen) hekelt “gebrek aan ambitie” in Vlaamse klimaatplannen”

  1. Nou, Tinne, Kathabi (Ecolo) heeft al geantwoord. Wij helpen de vlamingen nul en ik wil dat Croo beslist dat Vl. dan de emissierechten betaalt voor de 47%, die federaal heeft goedgekeurd. Anderzijds zijn we elk jaar € 7 mia solidair met de franstaligen (€ 12 mia als je de schuldopbouw meerekent). Mogen wij daar dan ook op korten als Wallo/Brux geen 80% werkzaamheidsgraad haalt (met een verplicht minimum in de privé) ? Mag federaal blij zijn dat er zoveel CO2 uitstoot is in Vl. om met de allerhoogste belastingen en produktie de rest te onderhouden waar het lekker groen is ?

  2. Noteer dat Tinne Van der Straeten, kersvers minister van energie, bij de jongste federale verkiezingen voor de Ecolo-lijst opkwam. Ze is in feite een satelliet van de Franstalige groenen.
    Niets symboliseert beter de absurditeit van wat in België moet doorgaan voor ‘klimaatbeleid’. Want die minister is natuurlijk onze Belgische Tinne Van der Straeten, en die centrales die vroegtijdig op de schop moeten zijn natuurlijk onze eigenste kerncentrales. Pro memorie: die centrales staan momenteel in voor 80% van onze CO2-arme stroom in België.
    Vander Straeten, Calvo, Almaci en De Zutter verslikken zich in groene hypocrisie en zijn wereldkampioen belachelijke cognitieve dissonantie.

  3. Mvr Van der Straeten, u bent federaal minister, maar graag hadden we geweten wat Brussel en Wallonië voorgesteld hebben als klimaatplan, immers zijn we niet “11 millions, tous ensemble”? U zegt “elke dag hard te werken” maar dat is net wat de Vlaming elke dag doet, en dat kan nu net niet gezegd worden van Wallonië en al zeker niet van Brussel. Waarom moet Vlaanderen België, de EU en als het enigszins kan de wereld redden? Als Demir naar voor brengt dat EU landen als Roemenië, Polen, Bulgarije…minder dan 1/4 moeten doen dan wat Vlaanderen moet doen, waarom is u dat niet opgevallen en waarom heeft u hierop niet gereageerd? Bent u minister van klimaat, of bent u aangeduid om een rondje Vlaanderen pesten te leiden omdat deze, het grootste deel van België, verkeerd hebben gestemd?

  4. Is die al jong dement of zoiets, ze wil 2 of 3 gascentrales bouwen die massa’s co2 uitstoten terwijl de burger maar geld moet ophoesten om alles klimaatneutraal te maken. Massa’ specialisten (what’s in a name) zeggen dat kernenergie momenteel de beste oplossing is maar groene Tinne volhardt in de domheid. Tot zelfs in De Morgen wordt haar beleid gehekeld. Groen dringend onder de kiesdrempel aub samen met de vivaldidioten die dat mee mogelijk gemaakt hebben want om het PornoCrootje premier te maken hebben ze allemaal hun blote kont gepresenteerd.

  5. Hoe mooi ze er ook moge uitzien, haar domheid haalt het boven alle andere eigenschappen, die men haar moge toeschrijven…tenzij er een andere agenda in haar achterhoofd speelt…en dan is ze zeer leep in plaats van dom. Ik denk dat de tweede mogelijkheid het haalt!

  6. In vlaanderen hebben ze nog een beetje gezond verstand . en als wallo brux per sé de klimaatdoelstellingen wil halen : laat ze dat dan vooral doen . Maar zonder vlaams subsidie infuus . Wij zullen eten en warm hebben in betaalbare woningen , met misschien een ietsie pietsie minder zuivere lucht . Als zij graag honger en kou hebben in ” propere lucht ” , mij niet gelaten .

  7. Het plan is misschien iets realister dan dat de groene goeroes willen. Zij zeggen geen gas gestookte verwarming meer maar de federale groen willen de kerncentrales vrevangen door gascentrales. Groene Tinne U bent niet goed wijs; Maar dat wisten we al lang.

  8. Da s weer typisch Tinne : met veel bravoure utopische beslissingen nemen en dan de zwarte Piet voor de uitvoering bij anderen leggen…
    Vraagt er zich nog iemand zich af wat er met het licht gaat gebeuren indien binnen enkele jaren na een uur of 8 ’s avonds -zelfs met matige wind – in België de openbare verlichting aanspringt, 5 miljoen auto’s/ bussen van het openbaar vervoer/ vrachtwagens ingeplugd worden, enkele miljoenen wasmachines, droogkasten en vaatwassers hun programma draaien en daarnaast ook het gros van de bevolking voor zijn tv/aan pc of laptop zit?
    En wat indien dit op winterse dagen gebeurt zelfs al hebben – andermaal – de lokale besturen meerdere tandjes bijgestoken om de woonkwaliteit te verbeteren?
    Wat dat betreft heeft Wallonië het handiger gespeeld : oversubsidiering voor renovatie-/ vernieuwingsprojecten ten koste van een begroting in evenwicht, tekort dat de opeenvolgende federale regeringen jarenlang gedicht hebben met jawel, nog maar eens Vlaams geld!!!

  9. Wat verwacht je van iemand die Afrikaanse Talen en Culturen gestudeerd heeft? Dan wil ze die zever hier ook toepassen natuurlijk. Kijk maar eens hoe goed ze dat daar doen in Afrika, ze zijn net de prehistorie ontgroeid.

  10. Ze lijdt zelf aan “gebrek aan ambitie” door absoluut vervuilende gascentrales te blijven promoten i.p.v. hypermoderne kerncentrales ter productie van de nodige elektrIciteit. Gelukkig biedt Zuhal Demir weerwerk.

  11. -België behoort tot de drie landen vd wereld met de hoogste belastingen.
    -België heeft op 2 na de hoogste electriciteitsfactuur van Europa en de wereld.
    -1/5 van de bevolking zit onder het criteria armoede/sociale isolatie. 18,6% en elk jaar stijgend.
    -er is een praktische omvolking en belaging van de oorspronkelijke bevolking die dit niet eens feitelijk mag benoemen laat staan onderzoeken.
    -en nu worden de directe basis voorwaarden van de laagste klasse en middenklasse bedreigt met verdere verarming en onzekerheid. ( klimaatplan)
    -Iedereen die dit kritisch opmerkt word als extreem rechts gemerkt, en is dus opjaagbaar.
    -een groot en groeiend gedeelte van de bevolking is het extreem beu.
    -een belangrijk gedeelte van de intelligentsia ( politici meegerekend) is het binnenskamers hartsgrondig oneens het heersend onrecht en zich aan bij de visie van de gefrustreerde massa.
    -een crisis is onafwendbaar, een politieke omwenteling op handen in een verdeelde op de rotsen aangestuurde maatschappij. De crisis zal het onmogelijke zijn de oude “orde” aan te houden de burgers verder discussieloos te bestelen en te wurgen. Het vertrouwen in de politiek (en media, justitie) dat nu reeds onbestaande is verliest volledig de legitimiteit.
    Alle basisvoorwaarde voor een revolutie zijn voldaan, als de bevolking tot revolte wordt gedreven zal dit gebeuren op basis van een politiek, sociaal, economisch of maatschappelijk dramatische toestand

Plaats een reactie

Delen