Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Cultuuroorlog

YouTube verbergt aantal dislikes op video’s

Simon Segers

Het populaire videoplatform YouTube van Google zal niet langer publiek weergeven hoeveel dislikes een video heeft gekregen van gebruikers. YouTube wil op deze manier vermijden dat er zogenaamde gecoördineerde aanvallen gebeuren, waarbij een video massaal dislikes ontvangt. De beslissing stuit op veel tegenstand.

YouTube experimenteerde al geruime tijd met de mogelijkheid om het aantal dislikes op een video niet langer weer te geven. Nu blijkt dat deze functie permanent wordt uitgeschakeld en alleen de makers zelf nog deze informatie kunnen opvragen. Het platform erkent zelf dat dit een verrassende beslissing is. “Het aantal dislikes dat een video krijgt is handig voor gebruikers om inzicht te krijgen of het een goede video is. Bijvoorbeeld of een tutorial nuttig is of de mate waarin de kijkers akkoord gaan met hetgeen gezegd wordt” , aldus Matt Koval van YouTube.

Iedereen een stem

Sommige kijkers zouden de dislike-knop misbruiken om de bepaalde makers persoonlijk aan te vallen omdat zij hun opinies niet delen. “Dat is een groot probleem, aangezien iedereen een stem geven een van de belangrijkste doelstellingen is van YouTube”. De aanpassingen zouden de makers van de video’s die belaagd worden “stress en schaamte” kunnen besparen volgens Koval.

De beslissing is een zoveelste vorm van censuur die YouTube toepast. Vele conservatieve kanalen werden in de afgelopen jaren verwijderd en andere makers als Steven Crowder en Paul Joseph Watson verloren het recht op reclame-inkomsten. Recent besloot YouTube ook om niet langer advertenties toe te laten bij video’s die de menselijke rol in de klimaatverandering ontkennen. Volgens critici is de nieuwe maatregel een manier om te vermijden dat gebruikers kritiek kunnen uitoefen op bepaalde kanalen. Het gaat dan in de eerste plaats over de mainstream media en YouTube zelf. Zo kreeg YouTube Rewind 2018 19 miljoen dislikes, een record.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “YouTube verbergt aantal dislikes op video’s”

  1. Idd eens met de laatste alinea van dit artikel , gewoon weer een verdoken manier (zogezegd om gebruikers te beschermen tegen gecoördineerde aanvallen ) om de massale afkeuring van linkse sites te verbergen !
    Toen ik de titel nog maar las wist ik al genoeg !
    Heb zelfs weet van sites waarop Google de deelteller blokkeert om de sites in kwestie te ondermijnen , omdat het dan lijkt alsof er niemand in geïnteresseerd is .

Plaats een reactie

Delen