De Avrox-mondmaskers in de apotheek (Photonews)

De Avrox-mondmaskers in de apotheek (Photonews)

Binnenland politiek

Brussels gerecht gaat uit van oplichting bij aankoop mondmaskers

Belga Press Agency

Het Brusselse gerecht gaat er openlijk van uit dat de federale overheid vorig jaar is opgelicht bij de aankoop van miljoenen mondmaskers die ze gratis verdeelde.

Het Brussels parket, dat eerder nog hooguit sprak over ‘mogelijke feiten’ van oplichting, bevestigt officieel dat vier mensen in verdenking zijn gesteld in het onderzoek naar de 15 miljoen mondmaskers die Defensie bestelde bij de Luxemburgse firma Avrox voor een bedrag van 32 miljoen euro, schrijft De Tijd dinsdag.

“In dit stadium van het gerechtelijk onderzoek kan ik bevestigen dat vier personen in verdenking gesteld werden voor feiten van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen”, zegt parketwoordvoerster Sarah Durant. Daarmee bevestigt ze dat de onderzoeksrechter ervan uitgaat dat wel degelijk oplichting in het spel was. In het belang van het onderzoek geeft het parket geen verdere commentaar.

De deal dateert van begin vorig jaar na het begin van de corona­crisis, toen de regering-­Wilmès alle Belgen een gratis mondmasker wilde geven. Het was N-VA-Kamerlid Michael Freilich die de zaak destijds aan het licht bracht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Brussels gerecht gaat uit van oplichting bij aankoop mondmaskers”

  1. Kan er sprake zijn van oplichting als de verantwoordelijken bij de overheid mee in het complot zitten? En hoe grondig zal het worden onderzocht… Bij een publieke aanbesteding zijn er heel wat voorwaarden, welke allemaal niet gerespecteerd zijn… Typisch Belgisch en dan is men verbaasd dat er geen vertrouwen meer is

  2. Dat zijn dan onze ‘leiders’. Iedereen weet dat een postbusadres al een belletje doet rinkelen. Een beetje Google zou de meeste ‘normaal denkende’ mensen al gewaarschuwd hebben om daar niet in mee te gaan. Er zullen wel centjes blijven plakken zijn. Een en al corrupte boel, regeringen.

  3. Dit is geheel naar verwachting. Raar dat hetgeen aanvankelijk ‘aan den toog’ de algemene indruk is, nadien via gewichtigdoenerij, veel werk van het ge-onrecht, verdwijntrucs, maximale camouflage e.d. toch de simpele waarheid blijkt te zijn. Héél af en toe komt er eens iets boven water, maar je mag er van uitgaan dat in dit land makkelijk 50% bespaard kan worden op staatsuitgaven allerhande. Het opfrissen van een lokaal voor een ngo kost zomaar méér dan een heel nieuw gemiddeld huis, voor het opvullen van enkele putjes in de weg wordt méér betaald dan voor een ganse prive-oprit, duizenden voorbeelden zijn er aan te halen. Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat corruptie/zwijnerij/geldweggooien de regel is bij onze overheden en dat normaliteit de uitzondering is.

Plaats een reactie

Delen