Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma

Rousseau moet Dossinkazerne bezoeken na racistische uitspraken tegenover Roma. Photonews

Cultuuroorlog

Gent opent eerste genderneutrale publieke toiletten

Simon Segers

In Gent heeft het stadbestuur een eerste genderneutraal openbaar toiletgebouw geopend. Toekomstige projecten betreffende publieke sanitaire voorzieningen zullen ook aangepast worden aan deze standaarden. De stad wil hiermee tegemoetkomen aan transgenders en non-binaire personen.

Het openbaar sanitair aan het Voorhavenpark in Gent werd recent vernieuwd. Er zijn niet langer bordjes aanwezig die mannen- en vrouwentoiletten van elkaar scheiden. Deze zijn vervangen door symbolen die onder andere aanduiden dat hier zowel urinoirs, zittoiletten als een toilet voor gehandicapten aanwezig zijn. Er is ook een verschoningsplaats voor baby’s, maar het bordje duidt niet langer een vrouw, maar een “genderneutraal persoon” aan die de luier ververst. Er zijn ook geen aparte ingangen meer

Fleur De Baerdemaeker van Genderspectrum vzw is tevreden met het initiatief: “Veel trans- en non-binaire personen ervaren stress als ze naar een openbaar toilet gaan. Ze worden niet alleen geconfronteerd met de dwingende keuze tussen man of vrouw, de kans bestaat ook dat ze buiten gekeken worden in het ene of het andere toilet. Een genderneutraal toilet is dan ook een stap vooruit voor onze gemeenschap.”

Grote verlossing

Gents schepen van Gelijke Kansen Astrid De Bruycker (Vooruit) wil naar eigen zeggen komaf maken met hokjesdenken. “Er is niets dat voor een grotere verlossing zorgt dan publiek sanitair”, sprak de schepen. “Het is daarom belangrijk dat dit voldoende aanwezig is, proper en makkelijk te vinden. In Gent zijn er 185 openbare toiletten, het hoogste aantal in Vlaanderen. Op onze plaskaart vind je een overzicht, maar ook signalisatie ter plekke is belangrijk. Om die zo inclusief mogelijk te maken gaan we vanaf nu, als we een openbaar toilet aanleggen of vernieuwen, de klassieke symbolen vervangen door praktische. Zoals een waterkraan die aangeeft dat je hier ook drinkbaar water kan tappen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Gent opent eerste genderneutrale publieke toiletten”

  1. Komaf maken met “hokjesdenken” (wie zegt het?).
    Gent kent zijn prioriteiten, onder het goedkeurend oog van een linkerblauwe die nog altijd in de roes verkeert omdat hij burgemeester is mogen worden.
    Er zullen toch heel wat bordjes moeten worden ontworpen om al de genderschakeringen in beeld te brengen.
    Wat met een niet-binair wezen met penis dat zich vrouw voelt en hoognodig moet/wil bevallen? Misschien een logo met een zetpil erop en voor de hardste gevallen van ‘grote verlossing’ een klisteerspuit?

  2. Dan waren wij thuis jaren voor op Gent, daar werden genderneutrale toiletten reeds ingevoerd vanaf de 18de eeuw. Niemand heeft er ooit een probleem mee gehad.
    En dan noemt men die partij “vooruit”? Ze komen aanzetten met zinloze gebruiken die al jaren gangbaar zijn bij de gewone bevolking.

  3. Gent is een grote wereld aan het maken voor een zeer kleine minderheid van de bevolking. Het gaat om enkelingen. Een grote massa mensen voelt zich helemaal niet aangesproken door al die onnozelheid. Perverse mannen kunnen zich nu administratief als vrouw laten registreren en samen met andere vrouwen gaan douchen of met moslimas gaan zwemmen tijdens de moslima -uren van het zwembad. Als je spreekt van een paljassen-beleid, dan is dat er toch eentje hoor;

Plaats een reactie

Delen