Egbert Lachaert (Photonews)

Egbert Lachaert (Photonews)

Uncategorized

Lachaert: “We accepteren niet meer dat N-VA Vlaamse regering tegen de federale gebruikt”

Pieter Van Berkel

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert “accepteert niet meer” dat de N-VA de Vlaamse regering, waar ze samen met de liberalen een coalitie vormen, “gebruiken tegen het federale niveau”. Dat zegt hij op de Franstalige nieuwszender LN24.

Sinds het aantreden van de regering-De Croo schieten de N-VA en voorzitter Bart De Wever met scherp op de liberalen. Volgens Lachaert De Wever het niet verkroppen dat hij naar de oppositie moest verkassen op het federale niveau. “De uitspraken zijn onacceptabel”, zegt Lachaert. “Je kunt oppositie voeren, maar je moet het op een kalme en redelijke manier doen.”

Volgens Lachaert gebruikt de N-VA de Vlaamse regering, waar ze een coalitie vormen met Open Vld en CD&V, bovendien om oppositie te voeren tegen het federale niveau, bijvoorbeeld in het dossier rond de kernuitstap.

“In een normaal uitgewerkt federalisme moet het mogelijk zijn dat er verschillende coalities bestaan op het niveau van het gewest of de gemeenschappen en het federale”, aldus Lachaert. “De N-VA heeft een zeer vreemde positie. Het zijn confederalisten. Ze zeggen wel: ‘We willen echt dat er een Vlaamse regering komt, we willen ook dat er andere verkiezingen komen dan de federale, het moet zijn eigen dynamiek hebben. En uiteindelijk, als het niet dezelfde coalitie is, zullen we deze regering gebruiken voor de oppositie tegen de federale.'”

“We accepteren dit niet”

Lachaert laat verstaan dat hij die houding “niet accepteert”. “En ik denk dat de CD&V dat ook niet kan accepteren”, zegt de Open Vld-voorzitter. “Deze Vlaamse regering kan niet gebruikt worden als een middel tegen de federale regering.”

“We hebben tot nu toe de vrede bewaard, maar we moeten heel duidelijk zijn”, klinkt het nog. “Als het zo doorgaat, zullen we dat niet accepteren. We zullen ons hier krachtiger tegen verzetten. Het is onaanvaardbaar dat een regionale regering, die goed functioneerde en eigen bevoegdheden heeft, wordt gebruikt tegen de federale regering. De regionale regering heeft niets te maken met de federale regering.”

Lachaert dreigt niet met het opblazen van de Vlaamse coalitie. “Er moet loyaliteit zijn tussen ons en als dat niet het geval is moeten CD&V en open Vld echt tegen N-VA zeggen: ‘Waar zijn jullie mee bezig? Je maakt deze Vlaamse regering kapot. Dat is niet onze wil.'”

“Waarom zouden Vlamingen dictaten van regering zonder Vlaamse meerderheid moeten slikken?”

N-VA-Kamerlid Sander Loones is alvast niet opgezet met de uitspraak van Lachaert. “Wanneer Zuhal Demir haar job doet en als minister waakt over de Vlaamse milieuwetgeving en dus over de gezondheid van de Vlamingen noemt Open Vld voorzitter Egbert Lachaert dat… sabotage”, schrijft hij op Facebook. “Terecht Vlaams inhoudelijk werk zou dus moeten plooien voor een dogmatisch ideologische Belgische kernuitstap? Neen, dank u.”

“Waarom zouden de Vlamingen de dictaten moeten slikken van een Belgische regering die zelfs geen meerderheid heeft in Vlaanderen?”, vraagt Loones. “Waarom zouden wij onze Vlaamse milieuwetgeving aan de kant moeten schuiven omdat Open Vld zonodig Vivaldi en het premierschap wou?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

16 gedachten over “Lachaert: “We accepteren niet meer dat N-VA Vlaamse regering tegen de federale gebruikt””

  1. Wie dreigde BDW af in A’pen? Van loyaal gesproken, wie plofte het mes in BDW zijn rug tijdens de federale? Welke Liberaal in de VL regering speelt Kris Peeters?
    Eggy, als het moeilijk is, niet alles is de schuld van de N-va.

  2. lafaard is echt één van de domste politici ooit, hij mist telkens een kans om te zwijgen (intussen gaat hij zelfs voor de rechter komen wegens schending van z’n beroepsgeheim); als hij zijn onzin over een lijk dat dood is niet had verkondigd, kon hij nu de reddingsboei die Rutte (neen niet die met haar lasbril) hem toegooit uitspelen; de nieuwe Nederlandse regering, die slim genoeg is om groenzuur niet op te nemen gaat twee nieuwe kerncentrales bouwen
    De nieuwe kerncentrales moeten Nederland helpen om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook maakt het Nederland minder afhankelijk van de import van buitenlands gas.
    hoog tijd om hierover een referendum te houden in Vlaanderen

  3. Lachaert die NV-A ervan beschuldigt de Vlaamse regering kapot te maken? En wat poogt de blauwe imam daar dan te doen?
    Het is overduidelijk dat Lachaert niet meer wegkomt uit de fuik van de vivaldioten, die hem zelfs het lot van de rat die het zinkend schip verlaat niet meer gunnen.
    Ik zou hem nog niet als tuinkabouter tussen het onkruid in de tuin willen.

  4. Die mens is zwaar ziek. Maar dankzij deze uitspraken komt de Vlaamse regering NVA+VB weer een stapje dichterbij! Eens benieuwd naar de reactie van het mossel nog vispartijtje? Want deze zullen uiteraard zo lang mogelijk van de 2 walletjes willen eten Want in 2024 staat er enkel water een brood meer op het menu…

  5. Lachaert zal in de geschiedenisboeken herinnerd worden als de man die België bevrijd heeft van de VLD. Ik denk niet dat daar veel mensen om zullen treuren. Bij de laatste peilingen al zeker 90% niet en dat getal zal na deze uitspraken zeker verhogen naar 95%. Ik zou zeggen: doe zo verder Egbert!

  6. Lachebekje is het lachen vergaan of het is groen.GLBouchez wil niet langer doen wat een partijtje van 10% eist.Daar wringt het schoentje,MR wil af van de vld,dit heeft hij zo ongeveer gezegd op RTL zondag middag,veel beter dan de zevende dag.JJambon moet de vld inwisselen voor Vooruit,ik ben geen fan van de socialisten maar in A’Pen doen ze het goed.Het VB moet stoppen met oppositie te voeren en de NVA steunen wanneer ze willen deel nemen aan het bestuur,in Vlaanderen hebben ze daar recht op,op federaal vlak zal dat moeilijker zijn.Imam-somers,lachebekje,quickie-stickie en porno-sander mogen fier zijn op hun beleid,echt fier.

Plaats een reactie

Delen