‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Uncategorized

Minister De Sutter wil meer gehandicapte ambtenaren

Simon Segers

Minister voor Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) werkt aan maatregelen om meer mensen met een handicap aan de slag te krijgen bij de federale overheid. Hoewel de regering mikt op 3 procent van de tewerkgestelde federale ambtenaren, gaat het momenteel om slechts 1,22 procent.

De doelstelling van 3 procent dateert al uit 2005. Toch telt de federale overheid maar twee organisaties die meer dan 3 procent mensen met een handicap aan het werk hebben: de FOD Werkgelegendheid (3,99 procent) en de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (3,85 procent). In 2016 lag het aandeel ambtenaren met een handicap nog op 1,44 procent. Sindsdien zakte het verder naar 1,22 procent (in 2020).

Iedereen kan meedoen

“De lage cijfers zijn een oud zeer waar ik volgend jaar acties aan wil koppelen”, reageerde minister De Sutter. “België is een superdivers land. Zorgen dat die veelheid weerspiegelt in wie bij de overheid werkt, ligt me na aan het hart. We bekijken nu wat mogelijk is om te cijfers op te krikken.” Een mogelijkheid die op tafel ligt, is de mogelijkheid om mensen met een handicap via niet-standaard manieren aan te werven. Begin volgend jaar legt De Sutter daarover een voorstel op de regeringstafel. “Een job betekent dat je de schouders onder de samenleving kan zetten, naast het maandelijks inkomen en de structuur die jobs scheppen in het leven”, benadrukte de minister. “Inclusie betekent dat iedereen kan meedoen, los van kleur, handicap of achtergrond enzovoort. Daar kan en moet de overheid vooroplopen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

16 gedachten over “Minister De Sutter wil meer gehandicapte ambtenaren”

  1. Eigenlijk hebben we meer gemotiveerde en bekwame ambtenaren nodig; we hebben eenvoudige ambtelijke structuren en processen nodig. We hebben minder overheidsbureaucratie evenals overtollige techniciteit nodig. Daarover moet het hier gaan. Als we dat kunnen realiseren door 100% ‘mensen met een handicap’ aan te werven dan ben ik daar 100% voor.

  2. Een goed idee om meer gehandicapten aan het werk te krijgen, bekwame mensen met een handicap moeten een functie kunnen uitoefenen in de adminstratie. Maar men meot er wel voor zorgen dat dat ambtenaren korps geen spiegelbeeld wordt van de federale regering waar enkel zeer onbekwame mensen een postje krijgen.

  3. Nóg meer ? Er zitten al zoveel laag-IQ / geestelijk gestoorden in de ambtenarij !
    Wanneer komt er eens een Gaokuo voor ambtenaren ?

  4. “Een mogelijkheid die op tafel ligt, is de mogelijkheid om mensen met een handicap via niet-standaard manieren aan te werven”.
    ‘Niet-standaard manieren’: hier heb je het beestje van de ‘positieve discriminatie’ weer.
    De foto bij het artikel illustreert het charisma van een doorsnee groene poco-woke minister. (Was het “Say cheese”? M.i. eerder “Zeg kaas”).

Plaats een reactie

Delen