illustratieve foto shutterstock

illustratieve foto shutterstock

Uncategorized

Nieuwe manifestatie tegen coronamaatregelen in Brussel, opnieuw gevreesd voor geweld

Ruben Notteboom

In Brussel vindt vandaag een nieuwe manifestatie plaats tegen de coronamaatregelen. De nieuwe bijeenkomst wil voortbouwen op de ‘nationale mars’ van 21 november, waaraan volgens de politie in totaal bijna 35.000 mensen deelnamen. OCAD waarschuwt voor nieuw geweld.

Volgens OCAD is de polarisatie en het ‘extremisme’ enorm toegenomen tijdens de coronacrisis. Mensen zijn de coronamaatregelen moe en worden soms zelfs gewelddadig. Dat baart OCAD grote zorgen. De organisatoren van de manifestatie protesteren vooral tegen het Covid Safe Ticket (CST) en de vaccinatieverplichting voor zorgpersoneel.

Manifestanten verzamelen aan Brussel-Noord en vertrekken naar het Jubelpark

De manifestanten verzamelen om 13 uur aan het station Brussel-Noord en trekken dan naar het Jubelpark. Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, verduidelijkte al dat de politie zowel in uniform als in burgerkledij aanwezig zal zijn. De politie wil geweld en uitspattingen zoals op 21 november koste wat het kost vermijden.

Tijdens de coronabetoging in november kwam het tot rellen en doorheen de hoofdstad werden vernielingen aangebracht. Drie agenten raakten gewond. Volgens OCAD is het “ op zijn minst plausibel te stellen dat rechts-extremistische actoren getracht hebben deze betoging te kanaliseren en te instrumentaliseren.” Dat staat te lezen in een rapport van OCAD volgens VRT.

OCAD waarschuwt voor nieuw geweld in Brussel

Volgens OCAD begon de kritiek al van het begin. Mensen waren kritisch over de beleidsaanpak, wat vanuit “veiligheidsperspectief niet problematisch is”. Maar de kritiek werd frustratie en frustratie mondde uit tot gewelddadige neigingen omdat men zich ongehoord voelt.

OCAD beweert ook dat er veel nepnieuws, desinformatie en samenzweringstheorieën de ronde doen wat een ware katalysator is voor gewelddadige bewegingen. Mensen zouden op sociale media in “een ideologische bubbel komen”, wat wil zeggen dat men enkel informatie krijgt die hun wereldbeeld en -visie bevestigt. Men volgt alleen nog maar mensen met dezelfde denkwijze.

Sociale media en de ideologische bubbel katalysator

Op sociale media zou er volgens OCAD vaker en vaker niet meer over betogingen gesproken worden, maar over “revolutie” en “tribunalen”. De gewelddadige groeperingen die zich mengen onder de legitieme betogers zouden dus willen stoken in de hoop grote veranderingen teweeg te brengen met geweld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Nieuwe manifestatie tegen coronamaatregelen in Brussel, opnieuw gevreesd voor geweld”

  1. Het is te hopen dat er een enorme opkomst is. En als ze weer verhinderd worden door de flikken hoop ik dat ze deze maal er gewoonweg overwalsen. Eigenlijk zouden ze dit in de week moeten doen en het parlement bestormen en die nepregering afzetten, dat zou pas effectief zijn.

  2. Ik maak mij nergens meer druk over. Als ik dadelijk vanwege weigeren vierde prik niet meer buiten mag, dan blijf ik wel binnen. Dan laat ik voedsel en drank wel bezorgen. Andere aankopen doe ik al jaren bij amazon en bol. Gelukkig een grote tuin. De boerboels bewaken huis, haard en tuin wel. Uiteraard stoppen met belasting en zorgpremie te betalen.

  3. En als er geen gewelddadige groepen spontaan tussen de betoging zijn , zullen er wel provocateurs betaald worden . Waarom maakt OCAD diezelfde analyse nooit bij vakbondsbetogingen , bij Kick out onze tradities betogingen , bij Black Liars Movement betogingen , bij verongelijkte asilbetruger betogingen ?

  4. Een federale vicepremier laat weten enorm ontgoocheld te zijn in de gang van zaken: “Ik weet dat ik er deel van uitmaak, maar ik ben zelf zeer, zeer ontgoocheld in het jojobeleid dat we voeren.” (citaat). Wie zijn de hoofdverantwoordelijken voor de covid chaos? Juist, Alexander De Croo, Paul Magnette en Bart De Wever.
    Waarom advies vragen van experten als de politiek toch niet luistert? (citaat). Het enige dat werkt in dit in twee gespleten land is het virus. Wie zich verzet tegen de vaccinatie, zonder medische redenen, moet de consequenties aanvaarden: bij besmetting geen hospitalisatie. Ook pleit ik voor een referendum over de herfedelarisering van de volksgezondheid gekoppeld aan de rechtstreekse verkiezing van de Eerste minister van de federale regering, via een federale kieskring. Niet de partij voorzitters-dictators moeten het land besturen, maar een democratisch verkozen premier. Partijvoorzitters moet ook bij wet verboden worden hun functie te cumuleren met volksvertegenwoordiger of burgemeester.

  5. OCAD waarschuwt voor nieuw geweld (sic). Waarom hebben we OCAD niet gehoord toen de flikken staakten en het verkeer illegaal lamlegden op belangrijke economische verkeersassen? Wanner je de politie nodig hebt geven ze dikwijls geen gevolg aan de oproepen van het publiek (bron jaarverslagen Comité P). Wanneer je ze niet nodig hebt staan ze klaar om het publiek te pesten met machtsmisbruik.
    OCAD een overbodige instelling want een nutteloze verspilling op de rug van de belastingbetaler. Rehabiliteer dringend Het Hoog Comité van Toezicht (HCT) door het los te koppelen van de politionele (en partijdige)-administratie. De strijd tegen de corruptie begint op het hoofdkwartier in de Wetstraat.

Plaats een reactie

Delen