Aerial illustration picture from a drone shows the Doel nuclear power plant, Tuesday 24 November 2020, in Doel, Beveren. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Oost-Vlaanderen krijgt collectieve overstap voor klanten Vlaamse Energieleverancier niet rond

Wannes Neukermans

Het Oost-Vlaams provinciebestuur heeft geen energiebedrijf gevonden dat de 26.000 klanten van het failliete Vlaamse Energieleverancier wil overnemen. Na een groepsaankoop van de provincie kwamen de kanten bij die leverancier terecht, maar dat ging failliet door de stijgende gas-en energieprijzen. Vorige week beloofde gedeputeerde voor Energie Riet Gillis (Groen) dat de provincie haar best zou doen om de gedupeerde klanten niet aan hun lot over te laten.

Er kwam overleg met andere spelers op de markt, maar dat bracht geen waardig alternatief. “De huidige, onstabiele marktomstandigheden laten niet toe om een collectieve overstap aan te bieden”, zegt Gillis maandag. “We zetten daarom in op maximale ontzorging. Burgers kunnen bij ons terecht voor individueel advies en begeleiding.”

Noodleverancier Fluvius

Wie na het faillissement nog geen nieuwe energieleveranciers heeft ingeschakeld, komt bij noodleverancier Fluvius terecht. Een dure en tijdelijke oplossing die maximaal 60 dagen loopt. De provincie waarschuwt dat klanten aan de nieuwe leverancier kunnen vragen het contract met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf de dag van het faillissement. Maar niet elke leverancier gaat op die vraag in.

De Vlaamse Energieleverancier was gespecialiseerd in de distributie van groene stroom aan haar ruim 80.000 klanten. Daarbij produceerde het niet zelf de energie, maar kocht ze die in om vervolgens door te verkopen. Doordat de prijzen van elektriciteit en gas zodanig gestegen zijn de afgelopen maanden, moesten ze deze stijging proberen aan te rekenen aan hun klanten. Dat bleek niet voldoende mogelijk, waardoor ze geen andere oplossing zagen dan het neerleggen van de boeken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Oost-Vlaanderen krijgt collectieve overstap voor klanten Vlaamse Energieleverancier niet rond”

  1. dat is nog maar het begin dat waanzinnige tinne ons door het strot zal jagen.We hebben hier toch kerkers genoeg om waanzinnige tinne op ts sluiten of moeten we ze naar The Tower of London brengen,Hendrik VIII had daar veel minder problemen mee om zijn waanzinnige vrouwen in op te sluiten

Plaats een reactie

Delen