Vincent Van Quickenborne (Photonews)

Vincent Van Quickenborne (Photonews)

Binnenland politiek

‘Opgesloten’ Syriëganger loopt toch vrij rond

Belga Press Agency

In de Kamer heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd dat de zes vrouwen die België deze zomer terughaalde uit kampen in Syrië, nog altijd ‘achter slot en grendel’ zitten. Nochtans is een van hen al sinds oktober vrij, schrijft De Morgen dinsdag.

“Ik kan u garanderen dat die zes dames achter slot en grendel zitten”, antwoordde Van Quickenborne vorige week in de plenaire vergadering op vragen van N-VA-Kamerlid Koen Metsu. In tegenstelling tot wat de minister zei, is een van hen, de 34-jarige S.A., al sinds oktober vrij.

S.A. vertrok naar Syrië in 2015, een jaar nadat Islamitische Staat het kalifaat had uitgeroepen. Eens terug in België werd de vrouw meteen opgesloten in de gevangenis, omdat ze in België bij verstek veroordeeld was tot 5 jaar cel. Ze tekende verzet aan tegen die veroordeling en half oktober verminderde de rechtbank haar straf tot drie jaar met uitstel, waarna ze vrijkwam maar wel een resem voorwaarden opgelegd kreeg.

Tijdens de plenaire vergadering bleek minister Van Quickenborne verkeerd geïnformeerd door het federaal parket, aldus de krant. “Onze documenten waren niet up-to-date, dus dat was een vergissing”, zegt de parketwoordvoerder. De minister wil verder niet reageren.

“Niet enkel geeft de minister blijk van het feit dat hij niet op de hoogte is van een van zijn belangrijkste dossiers, gezien ik hem hier als parlementslid op moest wijzen, maar bovendien is het ook zijn verantwoordelijkheid dat er na luttele maanden al een IS-lid in ons land op vrije voeten loopt”, reageert Metsu.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

18 gedachten over “‘Opgesloten’ Syriëganger loopt toch vrij rond”

  1. Leg dit maar eens uit aan de familie van de gesneuvelden en zwaargewonden van de aanslag die nog geen cent van de verzekering getrokken hebben.
    Al die mensen worden gewoon in het gezicht uitgelachen.

  2. Wat kan het dictator Quicki schelen? Zolang hij maar nieuwe boetes kan opleggen aan de Vlamingen blijft zijn superioriteitsgevoel overeind en is hij gelukkig. Dat hij geen flauw idee heeft van wat er onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd is voor hem niet belangrijk want daar zijn voor hem toch geen consequenties aan verbonden!

  3. Wat geeft haar het recht sancties op te leggen.?
    Men blijft de Beer tergen zonder er aan te denken
    dat Putin dit als agressie ziet. Er bestond reeds
    het probleem van de Oost europese landen die toetraden
    tot de EU en de Nato.
    Oorspronkelijk was af gesproken dat de Nato zich ging onthouden van die landen te ronselen.
    Verwondering alom dat Putin zegt dat Rusland omsingeld wordt.
    Nee, Mevr. de Voorzitter speelt echt een gevaarlijk spel-
    En, als ze werkelijk de oorlogsgodin wil spelen, dat ze er dan eerst voor zorgt dat de EU staten hun financiering van
    een europees leger ernstig op poten zetten.
    Zodra Putin een sterker EU leger tegenover zich ziet
    groeien zal hij wel wat inbinden.

  4. IS is onze vijand want zij hebben hier gruwelijke aanslagen gepleegd met veel slachtoffers die door onze laffe regering nog altijd niet afdoende vergoed werden, om nog maar te zwijgen van het fysieke en morele leed van die mensen. IS vrouwen naar hier halen, wat zo een slordige 1.5 miljoen € zou gekost hebben, is niets meer of minder dan collaboratie. Iedereen weet wat men met collaborateurs gedaan heeft na de oorlog. Heel die Vivaldi-bende moet hiervoor aansprakelijk gesteld worden en voor de rechtbank gedaagd worden ! Die leugenachtige vleeskwab Quickie moet als eerste opgepakt worden. Het wordt tijd dat we met zijn allen weigeren om nog belastingen te betalen voor het terughalen en onderhouden van terroristen. De gewone belastingbetaler wordt ondertussen uitgebeend tot op het bot !

Plaats een reactie

Delen