Uncategorized

Paul Magnette: “We hebben ons collectief vergist met de nieuwe maatregelen”

Redactie PAL

Volgens Paul Magnette, voorzitter van de PS, moet er een structurele oplossing komen op de huidige gezondheidscrisis. Dat zegt hij in een interview met L’Echo. Volgens hem is er nood aan een barometer, verplichte vaccinatie, herstructurering van de gezondheidszorg en een sterker internationaal engagement.

Magnette begint met een opvallende uitspraak. “We moeten de nederigheid hebben om het toe te geven: we hebben het collectief verpest met het laatste overlegcomité”. Daarbij wijst hij onder andere op de sluiting van de cultuursector. “We moeten erkennen dat de zaken aan alle kanten kraken, deels vanwege de objectieve situatie waarin we ons bevinden, maar ook vanwege de fouten die we hebben gemaakt. Als politici hoeven we ons niet te schamen als we erkennen dat we fouten maken. We moeten proberen de oorzaken van deze fouten te begrijpen en nagaan hoe wij ze kunnen verbeteren.”

Twee problemen voor cultuur

“De culturele wereld zou zich perfect kunnen vinden in een set maatregelen, maar momenteel doen er zich twee problemen voor.”, verklaart Magnette. “Ten eerste bevinden we ons momenteel in een soort tussensituatie. Aan de ene kant willen we een gematigder beleid, en aan de andere kant zie je hardere maatregelen zoals in Nederland.” Dat maakt het vinden van een evenwicht moeilijk, aldus de partijvoorzitter.

“Ten tweede worden de maatregelen zonder onderscheid toegepast, terwijl sommige plaatsen wel perfect zijn uitgerust om te functioneren.” Volgens Magnette was er dus geen objectieve reden om alle cultuurhuizen te sluiten, maar kadert die beslissing in een grotere maatregel om alle indoor-evenementen te verbieden. Daarvoor legt Magnette de schuld bij Bénédicte Linard, minister van Cultuur (Ecolo). “Het moet gezegd worden dat de minister van Cultuur meer had moeten doen. Er hadden criteria moeten worden vastgesteld (ventilatie, gebruik van maskers, STC, enz.) aan de hand waarvan de culturele sector open kon blijven.”

Structurele maatregelen.

Volgens Magnette is er meer heil te vinden in structurele maatregelen, die ons een oplossing op lange termijn moeten bieden. “Er zijn 3 dergelijke maatregelen. Ten eerste is het debat over verplichte vaccinatie begonnen. Het Parlement zal dat concreet moeten uitwerken.” Daarnaast moet volgens Magnette ook naar de gezondheidszorg zelf gekeken worden. “De problemen in de zorg zijn het gevolg van slechte beslissingen uit het verleden. Er is te weinig personeel en er zijn nu vertragingen voor mensen die een andere vorm van zorg nodig hebben. Daarom moeten we opnieuw hard in de zorg investeren.” Ten slotte moet er volgens Magnette ook eindelijk werk gemaakt worden van een barometer. “We kunnen dan objectieve criteria nemen, bijvoorbeeld ziekenhuisopnames, en van daaruit drempels bepalen waaraan maatregelen gekoppeld zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Paul Magnette: “We hebben ons collectief vergist met de nieuwe maatregelen””

  1. Mooi. Dat is maturiteit en verantwoordelijkheid nemen, toegeven dat men fout was bij het beslissen van de laatste maatregelen.
    Maar de bal rolt nu, de burgerlijke ongehoorzaamheid zal waarschijnlijk niet stoppen, zeker niet met het aangekondigde 1G beleid.

  2. Nadat Lachaert weer plat op de buik gegaan is voor de PS en het 1G beleid als enige redding naar voor haalt, weet je al hoe laat het is?
    Verplichten is 1 zaak, maar verantwoordelijkheid opnemen bij bijwerkingen is een andere. Maar dan word er in alle talen gezwegen. HET ENIGE WAT ZE WILLEN IS POTJE GEDEKT HOUDEN DOOR IEDEREEN TE INJECTEREN VOOR HET NAAR BOVEN KOMT, DAT BIJWERKINGEN DODELIJKER ZIJN DAN COVID ZELF!!!

  3. Wat serieus opvalt :frank Franksken houdt zijn dictaroriale bakkes dicht en vooral het VB blijft muisstil. Geen enkele reactie in het parlement 😑 En de NV-A hypocriet zijnde, zoals altijd een smerige windhaan nog erger jawel als de sossen: de mediageile, boerse, hypocriete burgemeester in Aalst pleit na zijn bereden politie, drones, totale sluiting van nachtwinkels, zoeklichten voor detectie van overtreders nu voor uitwegen voor sluiting kerstmarkt 😢 Zo ontgoocheld ook in rechts😭

  4. De Vlamiing is helaas tam en dom. En laten we dat niet cultiveren. Wat serieus opvalt :frank Franksken houdt zijn dictaroriale bakkes dicht, ook de Vlaming in haar protest uiteraard (zag u zwarte vlaggen?) en vooral het VB blijft muisstil. Geen enkele reactie in het parlement 😑 En de NV-A hypocriet zijnde, zoals altijd een smerige windhaan nog erger jawel als de sossen: de mediageile, boerse, hypocriete burgemeester in Aalst pleit na zijn bereden politie, drones, totale sluiting van nachtwinkels, zoeklichten voor detectie van overtreders nu voor uitwegen voor sluiting kerstmarkt 😢 Zo ontgoocheld

Plaats een reactie

Delen