De MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - Afbeelding: Photonews

De MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

“Plan B nog niet van tafel”, zegt Georges-Louis Bouchez

Belga Press Agency

Plan B, de verlenging van twee kernreactoren na 2025, ligt nog steeds op tafel. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag gezegd op DH Radio. De regering bereikte donderdagochtend een akkoord in het dossier over de energiebevoorrading.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten tweette donderdagochtend dat er wel degelijk een akkoord is over plan A in de regering. Plan A is de eerste piste, waarbij twee gascentrales zouden moeten helpen om de nucleaire energie te vervangen. “Er is een akkoord. De stilstand eindigt. Plan A wordt versterkt en wettelijk verankerd. Met de energieswitch richting 100 procent hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit is er eindelijk zekerheid.”

Plan B nog steeds op tafel

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is plan B, de piste met de levensduurverlenging, waar de MR grote voorstander van is, echter nog niet van tafel. “De kernuitstap is niet beslist. Er komen nieuwe veilingen om de CRM te redden, maar er komt een rapport van het FANC op 17 januari om de verlenging van de kernenergie te activeren als vangnet. Beslissing in maart”, tweet de MR-voorzitter. Bouchez gaf donderdagochtend ook tekst en uitleg op de radio en vertelde daar eveneens dat tegen 17 januari een rapport verwacht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) over de mogelijkheid van de verlenging reactoren na de in de wet voorziene termijn.

Op 18 maart volgt dan een beslissing. In de tussentijd wordt bekeken of het probleem van de weigering van een vergunning voor de gascentrale van Vilvoorde kan worden opgelost. De voorzitter van de Franstalige liberalen heeft het voorts over nieuwe veilingen in het kader van het Capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), een hypothese die echter door een andere regeringsbron wordt ontkend.  “Plan B ligt nog steeds op tafel”, zei Bouchez. “De wijsheid dicteert dat het nucleaire spoor wordt gehandhaafd.”

Volgens hem kan, in het geval van een besluit over een verlenging van kernenergie op 18 maart, de deadline voor het bestellen van uranium voor de exploitatie van de reactoren die na 2025 worden onderhouden, worden gerespecteerd

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over ““Plan B nog niet van tafel”, zegt Georges-Louis Bouchez”

  1. Wat een gezeik over hernieuwbare energie en dan maar gascentrales gaan bouwen en voortdurend Poetin in de gaten houden en naar zijn pijpen dansen. Met Bouchez is het altijd hetzelfde liedje, meedoen met Vivaldi en daarna een groot bakkes opzetten en iets anders komen te vertellen. Bouchez is een luid kraaiend Waals haantje, maar verder niets.

  2. “De wijsheid dicteert dat het nucleaire spoor wordt gehandhaafd”. Is dit een vrome wens van Bouchez en van velen? Niet zeker, want de waanzin heeft onder de vivaldioten toegeslagen.
    Ze zijn zelfs niet meer in staat te beseffen dat Groen de macabere dans naar de afgrond met succes aan het voeren is.

  3. Ik vrees dat onze beste vriend Bouchez met zijn broekje op de hielen met een kluitje in het riet is gestuurd;-)
    Maar soms heeft slecht nieuws ook zijn goede kant en dat zal de verkiezingsuitslag in 2024 zijn, bye, bye kiesdrempel voor Groen…

  4. Plan B is WEL van tafel Georges – Louis. Alleen andere tactiek, ze trekken er nu nog niet de stekker uit, maar gaan voor de verrottingsstrategie. Weer 3 maand langer laten stinken. Ze maken u blij met een dooi mus.
    Beste bewijs dat Alexander de Chanteerbaar door Tinne Gazprom wordt gechanteerd is zijn nieuwe vertwijfelde leugen over die “scheurtjesreactoren”.
    Dat waren/zijn Tihange 2 en Doel 3. Heeft niks te maken met de verlenging van Tihange 3 en Doel 4.
    Ook opvallend dat dat koppel leugenaars enkel met hun zijgaai “bevoorradingszekerheid” afkomt en het niet heeft over de betaalbaarheid.
    Waar is hun ‘studie’ prijsvergelijking per Kwh elektriciteit opgewekt met kernenergie en die met gas? Studie niet besteld of in de vuilbak gegooid ?

Plaats een reactie

Delen