Uncategorized

Stevige discussie in de Kamer over beleidsnota Vandenbroucke

Redactie PAL

Vannacht brak een hevige discussie uit tussen Peter De Rover (N-VA) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over diens beleidsnota. Die kadert in de begroting van volgend jaar. Vooral de Covid-zorg was een punt van twist.

Sinds gisteren ochtend omstreeks 9 uur wordt in de Kamer gedebatteerd over de begroting van volgend jaar. Eerst was er een algemene bespreking, die tot ongeveer 21 uur duurde. Daarna was het nog tijd om elke minister te ondervragen over hun eigen beleidsdomeinen. Rond 3 uur was het de beurt aan Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid. Die werd door Peter De Roover, fractieleider van de N-VA, stevig aan de tand gevoeld over zijn nota omtrent de gezondheidszorg.

Expansievat

Concreet vroeg De Rover waarom Vandenbroucke nog steeds geen werk gemaakt heeft van een “expansievat” in de zorg. Dat zou een systeem zijn waarbij extra capaciteit ingezet kan worden op het moment dat er zich een crisissituatie voordoet. Zo blijft de reguliere zorg gevrijwaard.

Dat kon echter op weinig bijval rekenen van minister Vandenbroucke, die zijn afvroeg “hoe zo’n vat er dan zou moeten uitzien?”. Hij haalde ook uit naar de N-VA, die in de vorige legislatuur niets zou gedaan hebben om de zorg op te schalen. “Wilt u extra intensieve bedden met speciaal opgeleide verplegers, die wachten op een crisis? U die nul komma nul extra inspanning heeft gedaan in de zorg, vraagt hier nu om een expansievat. Bent u niet een klein beetje beschaamd om dat hier te komen zeggen?”. Volgens Vandenbroucke wordt er nu 4,9 miljard euro meer in de zorg gepompt dan onder de N-VA.

De Roover liet echter niet zomaar over zich heen lopen. “N-VA was niet verantwoordelijk tijdens de coronacrisis, die is er nu”, sneerde hij. “Vandaag zijn er mensen die vanwege uw beleid geen reguliere zorg kunnen krijgen. U staat werkloos te kijken op een noodsituatie.” Ten slotte stelde hij zich luidop vragen bij de competenties van de minister. “Dit is een onwaardig beleid voor een minister van Volksgezondheid in een beschaafd land. Als u niet in staat bent om in termen van noodsituaties te denken, zit u niet op uw plaats.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Stevige discussie in de Kamer over beleidsnota Vandenbroucke”

  1. Schoolmeester Vandenbroucke op zijn plaats gezet door leerling De Roover. Goed zo , Meester Vandenbroucke is meer op T.V. te zien dan op zijn kabinet…………. Toch horen zeggen.

  2. Beschamende vertoning van Frank VDB die duidelijk verveeld zat met de nochtans zeer pertinente vraag van Peter De Roover en dan maar zijn toevlucht zocht naar een mix van pedante arrogantie en onversneden populisme , een universiteitsprof onwaardig . Toen NVA in de federale regering zat was er immers nog geen sprake van enige pandemie . Bovendien was het ministerie van Volksgezondheid toen zelfs niet in handen van NVA . De vele duizenden die door het huidig volgehouden wanbeleid van Volksgezondheid hun recht op reguliere behandeling op de lange baan zagen geschoven ( o.m. kankerpatiënten ) , zoniet hun nabestaanden , zullen het ijskoude cynisme van deze hautaine beleidsman en zijn partij alvast niet vergeten bij de stemgang in 2024 .

  3. Overdreven reactie VDB op gestook van NVA. Maar per slot van rekening blijft er voor de volksgezondheid slechts één sterkhouder over in deze labiele regering : VDB. De onzin in de commentaren verwijs ik naar de prullenmand.

Plaats een reactie

Delen