Opletten met wat je zegt in de filmsector: “Maak u geen illusies, cultuur heeft ook een ideologische lijn”

Illustratie. Shutterstock

Cultuuroorlog

Volendammers jagen Kick Out Zwarte Piet-activisten het dorp uit

Niels Geerinck

Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben zaterdag een demonstratie gehouden op de markt in Volendam. Ze betoogden tegen Zwarte Piet en het “structureel racisme” in het Noord-Hollands dorp. De Volendammers maakten echter snel duidelijk dat ze niet zaten te wachten op een bezoekje van de actiegroep.

De Nederlandse actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ijvert sinds 2015 voor een “hedendaagse invulling” van Zwarte Piet, want de heersende interpretatie “is racistisch”. De befaamde roetveegpiet of een Zwarte Piet “vrij van elke etnisch of religieus kenmerk” moet in de plaats komen van de huidige personificatie van het hulpje van Sinterklaas, zo vinden ze.

https://twitter.com/VrouwvdVrijheid/status/1467131668196696067?s=20

Zaterdag trokken ze richting Volendam om daar op de markt te protesteren tegen Zwarte Piet en het zogenaamd “structureel racisme” dat in het dorp zou gedijen.

https://twitter.com/FeyeNody/status/1467145417397837826?s=20

Geen warm welkom

Al snel werd duidelijk dat de KOZP-activisten geen warm welkom moesten verwachten van de Volendammers. Op beelden die op sociale media circuleren, is te zien hoe de inwoners de bus waarmee KOZP aankwam, bekogelen. Dat gebeurde met eieren, visresten en oliebollen. Daarnaast staken ook enkelingen vuurwerk af richting het rijtuig.

Volendammers in het verzet

“We hebben hier één feest, en dat is Sinterklaas met zwarte pieten”, zo zegt één van de aanwezige inwoners. “Het feest wordt steeds door zo’n groep in het verdomhoekje gezet. Daarom heb ik, toen ze hier aankwamen, twee dozen eieren gekocht en ben ik deze gaan gooien”, zo verklaarde ze.

“Twee vrienden kwamen met allebei 50 euro en daarmee kochten ze oliebollen. Van mij hadden ze die gratis mogen hebben”, zo reageerde een eigenaar van een oliebollenkraam nabij de plaats waar het tot een treffen tussen de activisten en Volendammers kwam. “Ik stond lekker oliebollen te bakken en opeens komen er twee touringcars de straat inrijden. Waar ze sowieso al niet in mogen. Meteen stappen er zo’n vijftig demonstranten uit, met veel toeters en lawaai vliegen ze de markt op”, zo licht de marktkramer toe.

De politie moest uiteindelijk ingrijpen en ook de burgemeester kwam ter plaatse om de gemoederen te proberen bedaren. De demonstratie werd vervolgens formeel ontbonden. Uiteindelijk moest de bus vol Zwarte Piet-demonstranten afdruipen. Toen die het dorp verliet, liepen heel wat mensen mee om deze ‘uit te zwaaien’.

Nasleep

De woordvoeder van het collectief, Jerry Afriyie, bevestigde dat de bus werd aangevallen “met van alles en nog wat“. Volgens Afriyie moesten ook enkele ramen het bekopen. De groep heeft reeds hun advocaten onder de arm genomen “in het kader van belaging”, zo wou de hij nog kwijt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

33 gedachten over “Volendammers jagen Kick Out Zwarte Piet-activisten het dorp uit”

  1. De agressie waar deze racisten toe instaat zijn is walgelijk. En dat voor een kinderfeest waarbij een oude man kindjes lokt met speelgoed en snoepgoed, die als ze stout zijn mee naar Spanje mogen om te werken als kind slaven. Net zo als de zwarten bij dit feest worden neergezet als slaven van een rijke blanke man. Afschaffen dit “feest”!!!

  2. Zwarte Pieten door roetvegen Pieten vervangen is maar een tussenstap naar een algehele afschaffing. Daarna wordt met de Sint afgerekend.
    De reactie van de bewoners – hun politici verschuilen zich – zal worden weggehoond door de ‘zuiveren’ verdient navolging..
    Dat krapuul van de straat vegen is het enig mogelijke antwoord op de aanmatiging van die poco-wokelingen. Er mee in dialoog gaan is zinloos, ze zitten gebetoneerd in hun hun eigen waanbeelden.

  3. Wanneer de haatpropagandisten van kick-out Zwarte Piet, anti-(=anders)-racistisch en anti(=anders)-fascistisch schorem uw kinderfeestje komen belagen, dan begeleid je hen naar de uitgang.

  4. Heerlijk heerlijk heerlijk!
    De Volendammers hebben mijn hart gestolen…eindelijk nog eens normale nuchtere niet gefrustreerde Woke en andere onnozelheden-fanatici…heerlijk en nogmaals 1000 X heerlijk.
    Volendam, de eerste keer dat ik terug naar Nederland op verlof ga, kom ik jullie stad bezoeken…
    PS Ook heerlijk te zien hoe die dappere jonge moeder de zwarte anti-zwarte met zw p piet zijn megafoontje uit de hand sloeg…

  5. wat denken die woke-stoorders wel? We behouden onze cultuur en onze tradities die op geen enkele vorm van racisme zijn gebaseerd. Dat is pure verbeelding om toch maar eens “woke” te doen. Tegenwoordig mag er niets meer of het valt onder de gemeenschappelijke noemer van “racisme”. Wat zijn die groene betogers toch nog groen onder hun neus en onwetend over de oorsprong van de ingeburgerde tradities en volksgewoonten. Bende simpelaars… huichelaars!

  6. “Roetveeg” pieten zijn nep want hun gelaat vertoont “roetvegen” terwijl nochtans hun kleurrijk kostuum (“pak = hollandisme) proper blijft. Verklaar dat maar eens aan kinderen.

Plaats een reactie

Delen