De hoofdzetel van de BBC - Afbeelding: Shutterstock

De hoofdzetel van de BBC - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

BBC gaat verder met het censureren van klassiekers

Niels Geerinck

De BBC werkt aan een gecensureerde versie van enkele klassieke -komedie-programma’s van vroeger. Zo wil de omroep zogenaamde ‘aanstootgevende grappen en andere elementen’ uit de shows verwijderen. Dat meldt The Times.

De Britse openbare omroep wil enkele oude programma’s, shows en radio-uitzendingen opnieuw uitzenden. Maar dat zal wel gebeuren in gecensureerde vorm, zo blijkt. Volgens de BBC werden de ‘aanpassingen’ gedaan om de programma’s meer af te stemmen op een modern publiek. “De aanpassingen worden gedaan zodat ze geschikt zijn voor uitzending”, zo zegt de woordvoerder van de omroep.

Het gaat vooral om fragmenten die de BBC racistisch, vrouwonvriendelijk of enigszins ‘onaanvaardbaar’ vindt. In sommige gevallen worden hele sketches geschrapt. De omroep ziet de censuur als een soort tegemoetkoming aan hun doelpubliek.

“Luisteraars genieten van een groot aantal oude komedies uit de archieven op 4 Extra en af en toe bewerken we sommige afleveringen zodat ze geschikt zijn voor uitzending vandaag, inclusief het verwijderen van racistisch beledigende taal en stereotypen van tientallen jaren geleden, zoals de overgrote meerderheid van ons publiek zou verwachten”, zo klinkt het nog bij de BBC.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “BBC gaat verder met het censureren van klassiekers”

  1. Dat een “overgrote meerderheid” van het publiek censuur wenst laat men maar voor rekening van de BBC.
    Leest ‘doelpubliek’ als ‘een publiek dat door de BBC is gewenst’.
    Volgens de BBC werden de ‘aanpassingen’ gedaan om de programma’s meer af te stemmen op een modern publiek. Hier dus ‘modern’ in de betekenis van ‘modieus’.
    Men ‘vergeet’ dat de “onaanvaardbare” stereotiepen de peper en het zout waren voor het toenmalige succes van die programma’s.
    De Brexit heeft kennelijk de oude luizen niet uit de pels gehaald.

  2. Laat de top van de BBC eens een nachtje door de Molenbeekse straten ronddwalen, of een coronabetoging meemaken. Hun doelpubliek zal hen met open armen ontvangen. Wat is nu verkeerd aan Alloo,Alloo, dat er met de Duitsers gelachen wordt? Dat mag toch en er spelen geen allochtonen in mee, is dat het misschien?

Plaats een reactie

Delen