Joe Biden. Foto Shutterstock.

Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Biden: “De moord op Martin Luther King had niet zo’n impact zoals de moord op George Floyd”

Ruben Notteboom

President Joe Biden ligt onder vuur in de Verenigde Staten. Tijdens een persconferentie zei hij namelijk dat de moord op Martin Luther King niet zo’n grootschalige impact had zoals de dood van George Floyd.

De dood van George Floyd was zeer controversieel. Links Amerika zag er een racistische moord in, hoewel niet alle agenten die te maken hebben met zijn dood blanken waren. Hij zou gestorven zijn door racistisch politiegeweld, omdat agent Derek Chauvin, getrouwd met Kellie Chauvin die afkomstig is uit Laos, te hard zou hebben gehandeld wegens racistische motieven.

Floyd riep “I can’t breathe” nog voor de interventie van Chauvin

De beelden van de dood van George Floyd verspreidden zich als lopend vuur, maar niet alles was zichtbaar. De beelden die vooral in de media verspreid werden, waren beelden van Floyd op de grond met Chauvins knie in zijn nek. Hij riep “I can’t breathe”, ik kan niet ademen, wat een slogan werd van Black Lives Matter.

Later werd het volledige verhaal op beeld weergegeven. Daaruit bleek dat George Floyd niet wilde meewerken met de politie. Hij gedroeg zich zeer grillig en intens, weigerde mee te werken en was zeer bang zonder duidelijke aanleiding. Naar eigen zeggen was hij in het verleden al eens geschoten door de politie, waardoor hij panikeerde. Volgens de agenten zou Floyd schuim aan zijn mond hebben gehad door drugs. Eenmaal ze bij de politiewagen komen, weigerde hij in te stappen. Naar eigen zeggen was hij claustrofobisch en bang van wagens, hoewel de politie hem eerst uit zijn eigen wagen moest halen. Al op dat moment, nog voor hij op de grond lag, riep hij meerdere malen dat hij niet kon ademen terwijl de politie nog niks deed.

Aanklachten tegen Chauvin zeer verschillend, toch schuldig over hele lijn

Chauvin werd over de hele lijn schuldig bevonden, maar de aanklachten waren zeer merkwaardig. Hij is schuldig bevonden aan onbedoelde moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. Volgens de oppositie is dit politiek geïnspireerd en onder dwang door de rellen, want de aanklachten zijn namelijk zeer uiteenlopend.

Moord van de derde graad betekent dat een roekeloze daad iemand het leven heeft gekost zonder dat dit de bedoeling was, dus niet intentioneel, wat aanleunt bij doodslag. Moord van de tweede graad is moord zonder voorbedachte rade. Het was wel intentioneel. Die twee aanklachten botsen dus al. Doodslag van de tweede graad betekent dat roekeloos gedrag het overlijden van het slachtoffer heeft veroorzaakt. De dood was dus niet gepland noch was het intentioneel.

Chauvins straf uitzonderlijk zwaar voor agent

Het subtiele verschil tussen de drie aanklachten is klein. Moord van de derde graad kan gezien worden als een categorie tussen doodslag en moord van de tweede graad. Bij moord van de derde graad was het niet de bedoeling om te doden, maar het verschil met doodslag is dat de daad die het leven heeft gekost aan het slachtoffer veel zwaarder doorweegt en roekeloos was. In een groep mensen schieten zonder de intentie te doden kan bijvoorbeeld moord van de derde graad zijn. Iemand roekeloos omver duwen waardoor die sterft, zal eerder onder doodslag vallen. Moord van de tweede graad is een intentionele moord. Het was de bedoeling het slachtoffer te doden, maar er was geen voorbedachte raden (dus geen plan, wat het verschil is met moord van de eerste graad).

Door het feit dat Derek Chauvin is schuldig bevonden aan alle drie de aanklachten, wordt het onduidelijk of de rechtbank oordeelde of de dood van Floyd intentioneel was, noch is het duidelijk of de rechtbank oordeelde dat de dood van Floyd door roekeloos gedrag kwam. De subtiele verschillen tussen de aantijgingen zijn van fundamenteel belang, waardoor vele mensen zich vragen stellen over de straf. Daarnaast werd Chauvin uitzonderlijk zwaar gestraft.

Martin Luther King icoon voor mensenrechten, George Floyd controversieel figuur met zwaar strafrechtelijk verleden

Het verhaal van George Floyd is dus zeer controversieel. Het verhaal van Martin Luther King is dat veel minder. Martin Luther King, MLK, is wereldberoemd door zijn inzet voor mensenrechten en gelijkheid tussen etnische groepen. Hij vocht tegen segregatie in Amerika en wilde gelijke rechten voor minderheden.

Hij werd doodgeschoten in de jaren ’60, een decennium bekend om het losbarsten van de mensenrechtenstrijd. Hij werd vermoedelijk doodgeschoten door James Earl Ray, een man die al een crimineel verleden had. Hij bekende deze feiten, maar trok later zijn bekentenis in en beweerde dat hij bekend had onder druk.

Uitspraken Joe Biden zorgen voor veel emotie

De uitspraak van president Joe Biden maakt emoties los. Terwijl MLK een gerespecteerd figuur is in de mensenrechtenbeweging, is George Floyd een controversieel figuur met een crimineel verleden, met zware feiten op zijn kerfstok. Terwijl MLK brutaal vermoord werd, is het tot op heden controversieel om te zeggen dat Floyd vermoord werd. Op Twitter wordt Joe Biden verweten dat hij “kleingeestig” is en dat “MLK een impact heeft gehad op de wereld, Floyd daarentegen niet”. Een andere twitteraar wijst erop dat indien “MLK had geleefd in een wereld van sociale media, TikTok en massamedia, de moord op MLK vele malen meer reactie zou hebben uitgelokt dan de dood van Floyd”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Biden: “De moord op Martin Luther King had niet zo’n impact zoals de moord op George Floyd””

  1. Zo ziet men dat het BLM noch poco, noch woke te doen is om betere leefomstandigheden voor zwarten.
    Ze teren gewoon op chaos en vernielingen. Dat Sleepy Joe als hun woordvoerder optreedt onteert hem tot op het bot. Ontzetting uit zijn ambt zou verantwoord zijn, maar dan is er nog de vice-president(e), lood om oud ijzer.

  2. Biden bevestigt zichzelf als geen groot licht.

    Al moet ik zeggen dat de wijze waarop ze in bepaalde staten verdachten aanhouden, door ons en zelfs door Amerikanen uit bijvoorbeeld New England, dat deze wijze waarop onaanvaardbaar is.
    In Connecticut bijvoorbeeld zijn de politiemensen even onbeleefd als bij ons maar ze gedragen zich niet als cowboys uit de film.

    Toch heb ik een beetje begrip voor politiemensen in het Wilde Westen die terecht voortdurend bang zijn dat ze iemand stoppen voor een controle in het bezit van een verborgen wapen en een losse vinger.

  3. dit is compleet respectloos naar de democraten toe en vooral naar Marthin erfenis,
    beste joe biden, schaam je diep maar schaam je ook zeer diep!
    wat marthin luther king in zijn ganse leven heeft bereikt daar komt die floyd nog niet eens aan de top van een grasspriet! Hoe durf je zoiets walgelijks uit je mond praten!
    Niemand van een crimineel zal ooit aan de enkels van marthin luther king reiken! Niemand, Deze man was een inspiratie voor velen democraten! Je hebt het recht niet eens om zoiets te mogen zeggen! Marthin gaf zijn leven voor zijn strijd naar eerlijke rechten van zijn volk , hij heeft letterlijk bloed zweet en tranen voor opgeofferd en jij durft zoiest te zeggen, ik blijf het zeggen, treed af je bent een schande voor de echte democratie , je bent een geinfiltreerde communist die zich voordoet als een democraat!

Plaats een reactie

Delen