Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Dwergacteur Peter Dinklage kritisch voor Disney: “Latina Sneeuwwitje, maar wel nog zeven dwergen?”

Simon Segers

Peter Dinklage, een dwergacteur die beroemd werd met zijn rol in de populaire televisieserie Game of Thrones (HBO), uit zich kritisch over Disneys geplande remake van ‘Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen’. “Misschien moeten ze even een stap terugnemen en kijken waarmee ze bezig zijn“, aldus Dinklage.

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen is een animatiefilm uit 1937 en de eerste langspeelfilm van Disney. De studio werkt momenteel aan een live action (met echte acteurs, red.) remake van de klassieker, zoals al enkele jaren een trend is. Disney castte Rachel Zegler, een actrice van Colombiaanse oorsprong als Sneeuwwitje. Een opmerkelijke keuze, daar het personage volgens het originele sprookje van de gebroeders Grimm een sneeuwwitte huid heeft.

‘Waar ben je mee bezig?’

Peter Dinklage was verrast door de keuze voor Zegler. “Ze zijn erg progressief door een actrice van latino-afkomst als Sneeuwwitje te casten” , sprak de acteur op een podcast. “Ze vertellen echter wel nog steeds het verhaal van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Misschien moeten ze even een stap terugnemen en kijken waarmee ze bezig zijn. Enerzijds progressief zijn, maar tegelijk een verhaal vertellen over dwergen die samen in een grot wonen? Waar ben je mee bezig?”, aldus Dinklage.

Disney liet intussen weten dat het project al drie jaar in ontwikkeling is en dat er gezocht wordt naar oplossingen om de personages van de dwergen te benaderen. Zo zouden zij al in gesprek gegaan zijn met dwergmensen om stereotypes te vermijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

25 gedachten over “Dwergacteur Peter Dinklage kritisch voor Disney: “Latina Sneeuwwitje, maar wel nog zeven dwergen?””

  1. Sneeuwwitje is een sprookjesverhaal dat behoord tot Duitse mythologie. Dat die Amerikaanse Disney daar zomaar openbaar eigendom op kan houden is walgelijk. Enige progressieve positie is het verhaal laten terugkeren naar Duits patrimonium.

  2. Ongelofelijk dat er zelfs nog mensen naar die mislukkingen van liv action films gaan kijken, en dat we heden ten dagen bezig zijn over het politiek correct zijn van een sprookje… Waar horen we alle mensen nu eigenlijk over “cultural appropriation” en verkeerde vertellingen van verhalen uit andere landen? Volgens mij waren de gebroeders Grimm Duitsers, en geen Amerikanen? Volgens mij ging het verhaal over een meisje met sneewwit gezicht? En nu gaan we nogeens wakker liggen van stereotypen over dwergen… Waarvan ik mij afvraag of die er überhaupt zijn.

  3. Sneeuwitje is een sprookje over een meisje met een sneeuwwitte huid – vandaar haar naam – dus de vertolking door een latino met op zijn minst een gele huid doet al afbreuk aan het verhaal en komt neer op toe-eigening van kenmerken/eigenschappen van een ander volk
    Voor diegenen in Amerika die het niet mochten weten : dwergen zijn kabouters = een sprookjesvolk – net zoals elfen, kobolden e.a. – die een heel hoge leeftijd kunnen bereiken en hebben dus niks te maken met mensen met dwerggroei. Commentaar is dus andermaal gelijk aan “appropriation.
    Zielige Amerikanen

  4. Zet uw tuinkabouters ook al maar bij het grofvuil. Feitelijk plegen de pocowokos hier toe-eigening van West-Europees, i.c. Duits cultuurgoed en handelen ze in tegenspraak met hun ‘leer’.

  5. Je wordt gewoon misselijk van al die selectieve verontwaardiging en hypocrisie tegenwoordig. Zoals anderen al juist hebben gezegd is het wederom krankzinnig om sneeuwwitje door een latina actrice te laten spelen met het oog op ‘progressie’. Zo’n nietszeggende term waarmee je overal een punt aan kunt lullen. Klaarblijkelijk is het dus progressief om blanke personages te vervangen met donkere personages maar is het omgekeerde racisme en dergelijke. In wat voor bizarre wereld leven we vandaag de dag toch, de mensen die verantwoordelijk zijn / deze dubbele standaarden steunen zijn niet goed bij hun hoofd.

  6. Het gaat niet om dwerg-mensen of lilliputters, maar om sprookjes figuren als elfjes en draken, tovenaars enz. het soort dat onder een paddenstoel leeft.
    Morgen trekken de doctoren aan de bel als en een sprookje met een tovenaar word verteld. Of de dierenrechten organisatie als het over draken of vliegende paarden gaat.
    Sprookjes zijn fantasieverhalen, en dus niet echt. Maar vaak gaat het wel over mensen die in de tijd van het sprookje echt hadden kunnen bestaan. Toch komt er altijd wel iets van bijvoorbeeld magie in voor, en meestal zorgt dat er ook voor dat het sprookje zo mooi eindigt.
    #WOKECISME

  7. Zeven dwergen… dan kunnen ze mss de zeven dwergpartijtjes van vivaldi erbij betrekken, die zijn ook allemaal woke. En dan kan kleuter de croo ook eens aan (gekleurd) sneeuwwitje prutsen.

  8. Die dwerg heeft toch overschot van gelijk. Ik ga trouwens een klaaggroepje starten op facebook over eenhoorns. Het paard van mijn dochterje voelt zich diep gekwetst door de voortrekkerij van die beesten met hun belachelijk hoorntje. En vliegen kunnen ze ook nog! Daar is mijn kanarie trouwens het hart van in.

    Ik zou die snowflakes aanraden “get a life”. En vooral: blijf uit het mijne met die zever.

  9. Dwergen zijn toch alleen maar kleiner van gestalte dan gemiddeld dacht ik. Ik ga er van uit dat deze dwerg de enige is waarbij ook de hersenen achtergebleven zijn. Bijzonder kwalijk en laf om lotgenoten te beledigen terwijl die zelf geen forum hebben zoals deze idioot.

  10. Ze kunnen misschien premier De Croo, mateke Rousseau, Lachaert, Coens, Van Quickenborne, Calvo en Van Peteghem inhuren. Aan hun resultaat in de laatste peilingen te zien zijn dat inderdaad politieke dwergen.

  11. Heeft men de gebroeders Grimm dan niet goed gelezen ???
    In het verhaal was Sneeuwwitje immers een blond afrikaans kindbruidje omringd met zeven éénoogige reuzen (Cyclopen zegt men beter niet want dat is stigmatiserend).
    De heks was eigenlijk een slecht gemaquilleerde transvrouw en de jager een cisman die, mocht hij vandaag rondlopen, heel de film lang in de kerker zou zitten.
    Komt dit allen zien … het ENIGE waarheidsgetrouwe verhaal !!!

  12. En mag sneeuw in deze woke-tijden überhaupt nog wel wit zijn? Waarom geen sneeuwzwartje, naar analogie b.v. met iemand in financiële moeilijkheden die dan, zoals men pleegt te zeggen, “zwarte sneeuw” ziet. Zwarte sneeuw bestaat dus wel degelijk. Is de term sneeuwwitje bijgevolg geen discriminatie van negers, zelfs als de rol gekleurd is? En dwergen niet meer erkennen als normaal, want mag niet meer zo benoemd worden, hoe noem je dat dan?
    En wat met de roodhuiden en de Chinezen? Doet hun kleur er soms niet toe. Waarom een zwart sneeuwwitje en geen geel? En zo voort, en zo verder.
    Wat een racistisch sprookje toch van de gebroeders Grimm.
    En zich de Duitse cultuur toe-eigenen door ze te gebruiken in een andere culturele agenda, is dat geen inbreuk op de huidige woke-waanzin?

  13. Ooit was er een Vlaamse zanger die zong ” de wereld is om zeep er gebeuren rare dingen rondom mij” wel deze wereld is om zeep met al die dwaze onozele woke indoctrinatie. Morgen gaan ze ook nog problemen hebben wet de filmpjes van den dikke en den dunne.

  14. Sneeuwwitje zonder sneeuwwitje en zonder de zeven dwergen. Carnaval zonder spot. Sint zonder Piet. Cabaret zonder humor. Wat een toffe bende is die woke-meute toch. Straks is er meer vrijheid in Afghanistan dan in Angelsaksistan.

  15. oh my god het gaat hier om wat 7 kabouters! mogen we al geen fantasy verhalen meer schrijven? want dan kan ik evengoed mijn zelfgeschreven boek hupla ook in de vuilbak smijten want het gaat over engelen ik zou geen engelen uit de hemel willen krijgen en de 7 toornen van god willen voelen! sjeezes mannekes waar zijn we eigenlijk allemaal mee bezig?

Plaats een reactie

Delen