Hendrik Bogaert richt eigen partij op | PAL X

Hendrik Bogaert. Photonews

Cultuuroorlog

Laatste scène ‘Fight Club’ geschrapt op Chinese streamingdienst

Simon Segers

In China is de Amerikaanse cultfilm Fight Club (1999) van David Fincher gecensureerd. De anarchistische elementen op het einde van de film zijn verwijderd, ee beslissing die op veel kritiek kan rekenen.

Fight Club is sinds kort beschikbaar op de Chinese streamingwebsite Tencent Video. In de film richten de personages van Brad Pitt en Edward Norton een vereniging op waar mannen elkaar te lijf gaan om te ontsnappen aan de verstikkende realiteit van de moderne consumptiemaatschappij. Het personage van Edward Norton blaast op het einde enkele gebouwen op als deel van een plan om het kapitalistisch bestel omver te werpen. Deze laatste scène is verwijderd uit de versie op de Chinese streamingdienst en vervangen door een boodschap:

“Dankzij de tip van Tyler (Brad Pitt) slaagde de politie er snel in om het plan op te helderen en konden zij alle criminelen arresteren. De explosies werden zo voorkomen. Na het proces werd Tyler naar een gekkenhuis gezonden om psychologische behandeling te ondergaan. Hij werd ontslagen uit het hospitaal in 2012.”

Opdrachtgever?

De Chinese kijkers zijn ontzet met de aanpassingen. “Dit is schandalig. Fight Club op Tencent Video toont ons niet alleen dat scènes verwijderd worden, maar dat zelfs de plot wordt gewijzigd”, schreef een gebruiker op het Chinese sociale mediaplatform Weibo. Het is niet duidelijk wie opdracht heeft gegeven om de aanpassing door te voeren. De Chinese overheid censureert echter regelmatig films, televisieprogramma’s en videospelletjes om “schadelijke elementen” uit de maatschappij te weren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Laatste scène ‘Fight Club’ geschrapt op Chinese streamingdienst”

Plaats een reactie

Delen