Franstaligen hebben in 2008 kans laten liggen: “Goede momentum voor staatshervorming lag in het verleden“

Elio Di Rupo en Yves Leterme. Photonews

Uncategorized

Politiebonden dienen klacht in tegen VN-rapporteur die politiegeweld tijdens coronaprotest wil onderzoeken

Niels Geerinck

De Nederlandse politiebonden dienden een officiële klacht in tegen Nils Melzer, de VN-rapporteur die toeziet op foltering. Volgens de voorzitter van politiebond is Melzer bevooroordeeld en is diens onderzoek dus niet meer geloofwaardig. Het hardhandig optreden van de Nederlandse politie vormt al langer stof tot discussie.

Volgens de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB trok Melzer te snel conclusies bij het zien van de beelden van politiegeweld tegenover demonstranten bij een coronaprotest in Amsterdam vorige week. “Dit soort uitspraken zijn schadelijk voor alle betrokkenen. Pas als alles gedegen onderzocht is, kan een oordeel worden geveld”, aldus de bonden. Zij dienen nu een officiële klacht in tegen Melzer bij de Verenigde Naties.

“Walgelijk voorbeeld van politiegeweld”

Tijdens het protest van vorige week greep de politie hardhandig in. Al snel deden heel wat beelden van agenten die wild in het rond slaan met hun wapenstok en politiehonden inzetten tegen demonstranten, de ronde op tal van sociale media. Dit ontging ook de VN-rapporteur niet. “Dit is één van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd. Deze agenten en hun oversten moeten in vervolging worden gesteld wegens foltering. Deze barbarij moet hier en nu stoppen.”, zo liet hij weten via Twitter.

Melzer benadrukte tevens dat hij een officiële verklaring zal overmaken aan de Nederlandse autoriteiten en hij riep daarbij ook op om videobeelden en ander bewijsmateriaal in te sturen. De VN-rapporteur zal binnenkort een bezoek brengen aan Nederland om het probleem te onderzoeken.

Volgens de politiebonden vergeet Melzer de context in acht te nemen en moet hij op de hoede zijn voor zogenaamde desinformatie. “Dit is een onderzoeker en die hoort dit ethisch te doen, onbevooroordeeld. Hij heeft zijn conclusies al klaar nog voordat hij naar Nederland komt”, aldus voorzitter van de ACP Gerrit van den Kamp. “Het is prima dat er onderzoek plaatsvindt naar het optreden van de politie, maar dat moet wel eerlijk gebeuren. Deze man is niet meer geloofwaardig. Desinformatie wordt overal ingezet, het is een heel eenzijdig verhaal.”, zo voegt hij toe.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat politiegeweld tegenover demonstranten op protesten tegen de coronamaatregelen en lockdowns een staartje krijgt. Eerder dit jaar werden al twee agenten op het matje geroepen door het Openbaar Ministerie omdat ze buitensporig hebben gereageerd tijdens een bijeenkomst op het Malieveld, in maart, in Den Haag. Wanneer de agenten voor de rechter verschijnen, is nog niet duidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

24 gedachten over “Politiebonden dienen klacht in tegen VN-rapporteur die politiegeweld tijdens coronaprotest wil onderzoeken”

  1. Men toont maar al te dikwijls bij alles een stukje van het filmpje maar wat is daarvoor gebeurd? Sta daar maar eens als politieagent die van alles naar je toe gegooid krijgt, verbaal en fysiek! Je hebt politie voor iets, laten we blij zijn dat ze er zijn! Die agenten zijn mensen, geen robotten. En kritiek wordt maar al te dikwijls geuit door mensen die hoog in een toren zitten en totaal geen voeling hebben met het terrein. Zoals altijd: Doe wat u gevraagd wordt op dat moment en het risico om op je bakkes te krijgen als betoger zal al een heel groot stuk minder zijn.

  2. Niet alleen meer toezicht op de politie maar bovendien een einde maken aan de straffeloosheid van het illegale politiegeweld en alle vormen van machtsmisbruik tegen burgers. Politie moet dringend binnen de wettelijke normen leren functioneren. Gemotiveerde en integere politiedieners hebben daar geen problemen mee, de luierikken en hooligans uniform des te meer.

  3. Het politieoptreden was heel bewust op voorhand gepland, niet defensief, niet bedoeld om de orde te handhaven. De geweldloze demonstranten werden van het plein weggedreven in een straat waar een massaal leger oproerpolitie klaarstond om hen op te wachten. Dit was heel bewust zo op voorhand georganiseerd. De pers was daar kort voor het optreden van op de hoogte gebracht, zodat spectaculaire beelden konden geschoten worden. De man met het gele hesje met het opschrift “Geen Chinese toestanden in Nederland” was een provocateur die in de massa gestuurd werd om de vreedzame demonstranten op te hitsen.
    De simpele demonstranten werden in een val gelokt.
    De VN rapporteur klaagt met recht en reden het politiegeweld aan. Maar hij zou veel beter de politietop en de politici die de opdracht gaven aanklagen.

  4. Iedereen heeft boter op het hoofd.
    De VN-rapporteur door te verwijzen naar George Ffloyd, een politiek uitgemolken ‘incident’, waarbij de politie-agent al op voorhand schuldig verklaard was.
    Dan het verschillend politie-optreden bij het coronaprotest en bij het geweld van de Antifa-bruten, die de eigendom van een rechtse opponent beschadigden terwijl de politie de andere kant opkeek.
    Het zou goed zijn te vermelden op wiens instructies de politie in de beide gevallen heeft gehandeld.

  5. Juist. Het blijkt dat de politie opdracht heeft gekregen om (buitensporig) geweld te gebruiken. In Nederland hebben ze bovendien ook de Romeo’s. Politie in burger die er bij demonstraties op uit gestuurd wordt om te provoceren en rellen uit te lokken.

  6. De Wetgevende-, uitvoerende- en gerechtelijke machten hebben volens nolens politiestaat gebaard tijdens het falen met de bestrijding van de bende van Nijvel. Ooit was het anders toen de Belgische politiek en gerecht nog niet ondermijnd waren door buitenlandse politieke inmenging. De verkozenen in het parlement vertegenwoordigen sedert lang niet het volk maar de respectievelijke partijvoorzitters. Geen enkele partijvoorzitter durft het aan orde op zaken te stellen bij het Vast Comité P en de politie. De legendarische kloof tussen verkozenen en bestuurders enerzijds en de kiezers wordt nu uitgedrukt in lichtjaren. Quid de Vlaamse parochieraad? Een geld verspillende en overbodige instelling die de Belgische politieke en financiële instellingen consolideren en de Vlamingen verdeeld.

  7. Een agent mag zijn boekje niet te buiten gaan.Hij zou zich beter distanciëren van de lokale of federale overheid en mee gaan revolteren tegen de linkse elites! Kijk maar wat er nu bezig is in Kazachstan.Onschuldige burgers vermoord door politie en leger.

  8. De politie doet wat haar door de gangsters van de regering opgedragen word . Indien de VN rapporteur ietwat geloofwaardig wil overkomen , moet hij daar eens naar kijken : wie heeft wat aan instructies gegeven ?

  9. Sorry de politie wordt opgeleid om in dergelijke omstandigheden het hoofd koel te houden, het is niet omdat er naar je geroepen wordt met voorwerpen naar je gegooid wordt, dat je iemand(misschien onschuldig) wie op de grond ligt blijft op het hoofd slaan en in de buik schoppen, een politiehond laten aanvallen.Zoiets is puur machtsmisbruk, deze persoon vormt geen enkel gevaar voor de agenten rond hem.

    In België zou ik bij dergelijke behandeling een klacht indienen bij het Commité “P” en een klacht met Burgerlijke Partijstelling bij de onderzoeksrechter wegens slagen en verwondingen door onbekenden met voorlegging van de beelden.

  10. je moet maar de vuile karwijtjes niet gaan doen van de laffe politiekers die de bevolking tergen uw taak is ons te beschermen tegen gelijk wie , weet dat ze enkel munt willen slaan uit de maatregelen die ze uitroepen en moord plegen op de mensen die corona is al 18 maanden weg ze willen enkel de macht grijpen en jullie helpen mee een dictatuur op poten zetten arresteer deze en breng ze voor de rechtbank er zijn tal van klachten tegen hen voor hun leugens dit is een regering van schurken.

Plaats een reactie

Delen