Roch Kaboré (Photonews)

Roch Kaboré (Photonews)

Uncategorized

Staatsgreep aan de gang in Burkina Faso

Maarten Sirre

In het Afrikaanse Burkina Faso is naar alle schijn een staatsgreep gepleegd tegen president Roch Kaboré. De president zou zijn opgepakt door het leger, dat afgelopen weekend in de hoofdstad door demonstranten steunbetuigingen ontving. De regering ontkende gisteren nog, na meldingen van schietpartijen in kazernes, dat er een staatsgreep gaande was.

De staatsgreep vond plaats na frustraties binnen het leger over het tekort aan middelen in de strijd tegen aan Daesh of al-Qaida verbonden jihadistische milities. De terreur van die strijdgroepen heeft geleid tot meer dan een miljoen burgers die op de vlucht zijn geslagen. Het leger beweert ondertussen dat de in hun ogen gefaalde president ergens veilig wordt vastgehouden.

President Kaboré kwam aan de macht in 2015, dit na een eveneens gewelddadige periode waarbij Blaise Compaoré, het toenmalig staatshoofd, werd afgezet door het volk. Ook nu waren er grimmige demonstraties in hoofdstad Ouagadougou, waarbij er opgeroepen werd tot het afzetten van de president. Nabij het presidentieel paleis zouden er zelfs vuurgevechten hebben plaatsgevonden.

“Niet ver van ons bed”

Assita Kanko, Europees parlementslid voor de N-VA, waarschuwt voor de gevolgen die de staatsgreep zou kunnen hebben op Burkina Faso en zelfs Europa. De in Burkina Faso geboren politica waarschuwt dat de ontstane chaos kansen biedt voor “het sluipend gif” van het islamisme. Ze heeft het over zogenaamde vonken die zullen overslaan in Europa en uitdagingen zal scheppen in verband met toenemende migratie alsook onze veiligheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen