Het Anne Frank huis in Amsterdam. Foto Shutterstock

Het Anne Frank huis in Amsterdam. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Uitgever “Het Verraad van Anne Frank” stopt tijdelijk druk en biedt excuses aan

Simon Segers

De Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos heeft haar excuses aangeboden voor het recent verschenen boek ‘Het Verraad van Anne Frank‘. Dit werk is gebaseerd op een onderzoek waarin geconcludeerd wordt de de Joodse familie Frank door een Joodse notaris zou verraden zijn.

Het boek is het resultaat van een onderzoek van ruim vijf jaar lang door verschillende deskundigen en instituten. De Canadese auteur Rosemary Sullivan beweert op basis van een aantal bewijsstukken dat de Joodse notaris Arnold Van den Bergh het achterhuis zou verlinkt hebben aan de nazi’s. Van den Bergh zou zijn eigen gezin willen beschermd hebben. Deze conclusie veroorzaakte veel rumoer bij het Anne Frank fonds. Dit instituut is van mening dat ‘Het Verraad van Anne Frank’ “op bijna elke pagina feitelijke onjuistheden zou bevatten” en onvoldoende bewijs presenteert om met zekerheid een schuldige aan te wijzen.

Ambo Anthos reageerde in een verklaring: “We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan, aan eenieder die zich door het boek gegriefd acht.” De uitgeverij zal voorlopig geen nieuwe druk maken van het boek. Zij wachten de antwoorden af van het onderzoeksteam “op enkele kritische vragen die zijn gerezen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen