André Ventura, leider van Chega (Bron: Twitter)

André Ventura, leider van Chega (Bron: Twitter)

Uncategorized

Verkiezingen in Portugal: boekt radicaal rechts forse winst?

Maarten Sirre

In Portugal zijn er vandaag verkiezingen aan de gang. De linkse premier Costa lijkt geen meerderheid te kunnen halen. de linkse partijen verliezen volgens de peilingen terrein aan de centrumrechtse PSD en aan de radicaal rechtse Chega. Die laatste partij heeft op dit moment maar één zetel in het Portugees parlement. Sommige peilingen voorspellen dat ze deze keer het tienvoudige gaan halen, en zo de derde partij van het land zullen worden.

In november werd de Portugese begroting afgeschoten. Dit mede door de oude linkse coalitiegenoten van de centrumlinkse minderheidsregering. Hierdoor waren er nieuwe verkiezingen nodig. Voor een lange tijd leek de PS van premier Costa met voorsprong te zullen winnen, maar dit is dagen voor de verkiezing omgeslagen. Zijn partij zou licht verlies boeken. De oude coalitiegenoten, waaronder de communisten, krijgen zelfs nog zwaardere klappen.

De waarschijnlijke winst van Chega

De partij van ex-professor André Ventura heeft zich tijdens de campagne voor een groot deel gefocust op het aankaarten van corruptie. Zo moet de voormalige socialistische premier Sócrates zich verantwoorden voor de rechtbank wegens corruptie. Hameren op dit soort wantoestanden lijkt hun geen windeieren te leggen. Waar ze vorige verkiezingen 1 procent hadden gehaald, geven de peilingen een mogelijke score van rond de 7 weer. Ze overstijgen daarmee alle andere partijen buiten de PS en PSD.

Chega (‘genoeg!’ in het Portugees) is een zeer jonge partij. Gesticht in de lente van 2019. De partij heeft zich naast het aankaarten en willen bestrijden van corruptie ook toegelegd op een ander groot thema. Namelijk dat van het disproportionele gebruik van de sociale zekerheid door bijvoorbeeld immigranten en het Roma-volk. Volgens Chega draait de middenklasse op voor die kostelijke situatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Verkiezingen in Portugal: boekt radicaal rechts forse winst?”

  1. Identiek dezelfde situatie als in Belgiè .Hier draait ook de middenklasse op voor de immigranten en nog vele andere nutteloze zaken .immigranten is geen verrijking maar wel een verarming van het land .De kost is veel groter dan de opbrengst.En zolang ze importeren zal het schuldengat groter worden

Plaats een reactie

Delen