Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Uncategorized

Assita Kanko (N-VA) komt met podcast over vrouwelijke genitale verminking

Simon Segers

Europees Parlementslid Assita Kanko publiceert zondag een podcast over vrouwelijke genitale verminking op het streamingplatform Spotify. Hier ging ze in gesprek met Eurocommissaris voor gelijke kansen Helena Dalli en de Franse arts Pierre Foldès.

Dalli benadrukte dat het fenomeen van genitale verminking ook in Europa aanwezig is. “Het is onze opdracht als politici om de verminking te stoppen.” De Eurocommissaris buigt zich samen met het Europees Parlement en de Europese Commissie over de kwestie om nieuwe wetgeving te voorzien. Foldès (70) was als jonge chirurg op missie in Burkina Faso, het geboorteland van Kanko. Hier vroeg een genitaal verminkte vrouw hem of hij haar kon helpen met de pijn. “Ik bekeek de situatie en probeerde te begrijpen wat het was en begon de anatomie te onderzoeken”, sprak de arts in de podcast.

De symbolische, eerste besnijders

De arts was echter verbaasd over het gebrek aan wetenschappelijke literatuur over de clitoris. “De wetenschap had de clitoris, het gevoeligste lichaamsdeel van de vrouw, over het hoofd gezien. Wij waren symbolisch gezien de eerste besnijders want in onze anatomie- en operatieboeken stond er veel over het mannelijk geslachtsorgaan maar niets over de clitoris. Dit schokte me enorm. Ik vond het absoluut onaanvaardbaar om deze vrouwen niets te bieden te hebben en was zo woedend dat ik op zoek ging naar een wetenschappelijke manier om die vrouwen te helpen.” Foldès ontwikkelde vervolgens een chirurgische techniek om de genezing van de slachtoffers te bevorderen. Hij kon ondertussen al bijna 6.000 vrouwen behandelen met zijn team, ondanks verschillende doodsbedreigingen.

In Europa zijn naar schatting ook 500.000 genitaal besneden vrouwen. De problematiek kent een groeiend bewustzijn, met aansluitend een toenemende bestrijding van de praktijk. Deze evolutie leidt op zijn beurt tot een medicalisering van de vrouwenbesnijdenis. “Medische vrouwenbesnijdenis is net zo erg en soms zelfs erger dan traditionele vrouwenbesnijdenis. Het is namelijk mogelijk om een bloeding te stoppen, waardoor er op een gruwelijke paradoxale wijze nog meer verminkt kan worden. Het is dus niet waar dat het minder erg is”, verklaarde Dr. Foldès.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Assita Kanko (N-VA) komt met podcast over vrouwelijke genitale verminking”

  1. Ondanks de scheiding van kerk en staat worden de sektes goed gesubsidieerd. Stop met geld te geven aan sektes die dit eisen van hun ‘gelovigen’ en leg straffen straffen op.

  2. V Ranst zal mvr Kanko wel laten cancellen bij Spotify.
    V Ranst eerder:
    Marc Van Ranst zorgt opnieuw voor een kleine Twitterrel. Deze keer viseert hij Assita Kanko (N-VA) en vergelijkt hij haar met de taliban.

  3. Braaf arm Wil lyke hij moet van connerke de weg effenen om de groene geitjes binnen te halen, Claesken heeft het verkorven zijn dochterke ook, om nog maar te zwijgen van het schoonzoontje. Wanneer gaan ze paal en perk stellen aan de adel in de politiek, gedaan met politiek te bedrijven van vader op zoon of dochter.

Plaats een reactie

Delen