A 1€ coin is seen in front of the Berlaymont, the EU Commission headquarter on December 31, 2021 in Brussels © Thierry Monasse/Polaris/Photo News

© Thierry Monasse/Polaris/Photo News

Uncategorized

Belgische economie kent traagste groei van heel de EU

Maarten Sirre

De Belgische economie zal dit jaar 2,7 procent groeien en is daarmee de traagste groeier van heel de Europese Unie. Op vlak van inflatie behoort België echter wél tot de top. De consumptieprijzen zullen namelijk met 4,7 procent stijgen, wat trouwens ook een pak hoger is dan de groei. In januari van dit jaar kwam zelfs naar buiten dat de inflatie naar 7,9 procent was gestegen. Sinds 1983 is deze niet zo hoog geweest.

De Belgische economie scoort het slechtste van de Europese klas. Buurlanden Nederland, Duitsland en Frankrijk groeien stuk voor stuk met drie procent of meer, maar ook landen als Portugal en Griekenland kennen hogere cijfers dan België. Het land kent een enorme terugval. Vorig jaar zat België nog in de Europese top met een groei boven de zes procent, toen de economie herstelde van de zwaarste klappen van de coronacrisis. De terugval zal zich volgend jaar ook verderzetten, dan is er een groei van slechts 2,2 procent voorspeld. Ondertussen speelt België wel Champions League op vlak van inflatie. Maar vijf eurolanden steken België daarin voorbij, waar trouwens geen buurland bij zit.

Coronacrisis blijft spelen

De redenen voor de lage groeicijfers en hoge inflatie zijn onder andere de hoge besmettingscijfers. Die hebben voor veel ziekmeldingen en uitval gezorgd over heel de economie. Hiernaast zijn er natuurlijk ook de torenhoge en immer stijgende energieprijzen, die een steeds grotere hap nemen uit de portemonnee. Ook de tekorten in de toeleveringsketen hebben een deel in de huidige economische omstandigheden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Belgische economie kent traagste groei van heel de EU”

Plaats een reactie

Delen