Alexander De Croo (Photonews)

Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

Belgische politici veroordelen Russische aanval: “Poetin is compleet gek geworden”

Pieter Van Berkel

Belgische politici veroordelen bijna unaniem de Russische invasie van Oekraïne. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft het over “Europa’s donkerste moment sinds de Tweede Wereldoorlog”.

“België veroordeelt met klem de Russische aanval op Oekraïne”, aldus premier De Croo. “Dit is Europa’s donkerste moment sinds WO II. Wij staan in nauw contact met onze EU- en NAVO-bondgenoten. Deze Russische agressie is onnodig en niet uitgelokt. Onze harten en gedachten zijn bij het volk van Oekraïne.”

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau houdt het bondig. “Zinloos geweld. Mijn hart breekt als ik denk aan al die onschuldige mensen en kinderen in Oekraïne”, schrijft hij in een Facebookpost die vergezeld wordt met een werk van Banksy.

“Poetin is compleet gek geworden”, schrijft Groen-voorzitter Meyrem Almaci op Twitter. “Stuur Russische diplomaten Europa uit. Bevries de assets en het geld van het Russische establishment hier. Bescherm de Oekraïense burgers tegen deze waanzin en raak de Russische elite waar het pijn doet.”

Russen niet welkom

“Een grens is duidelijk overschreven, we moeten EU landen in het oosten onze onvoorwaardelijke steun en veiligheidsgarantie geven en het regime in Rusland treffen met duidelijke sancties die hun economische belangen schaden, wetende dat dit ook voor ons gevolgen heeft”, klinkt het bij Joachim Coens, voorzitter van CD&V.

Zijn partijgenoot, staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi, pleit voor een visumstop voor Russen. “De roekeloze aanval van Rusland noopt ons tot voorzichtigheid ten aanzien van Russen die naar België wensen te komen”, aldus Mahdi. “Voorlopig zijn Russen hier niet welkom, een algemene visumstop voor Russen mag geen taboe zijn. Het is nu zaak om de Oekraïense bevolking volledig te steunen.”

Onaanvaardbaar

Er is geen enkele rechtvaardiging mogelijk voor deze massale en militair goed voorbereide agressie jegens een soevereine natie”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Mijn gedachten gaan uit naar het Oekraïense volk. Eendrachtige steun vanuit de EU is nu nodig.”

“Poetin is een regelrechte militaire invasie gestart tegen een soeverein land en dat veroordelen wij ten strengste”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die de aanval verder “een onaanvaardbare schending van het internationaal recht” noemt. “Maar zijn agressie wordt helaas gefaciliteerd door ons zwak NAVO- en EU-leiderschap. We moeten de belangen van onze eigen mensen blijven vooropstellen. Dus wij bepleiten slimme en gerichte sancties tegen individuen die betrokken zijn bij deze Russische militaire acties.”

Opvallend, ook de linkse PVDA – PTB veroordeelt de inval. In de aanloop naar de invasie waren de communisten diegenen die nog het meeste begrip voor het standpunt van Moskou konden opbrengen. “Oorlog is onaanvaardbaar”, tweet partijvoorzitter Raoul Hedebouw. “De PVDA veroordeelt de Russische militaire interventie in Oekraïne: een flagrante schending van de Oekraïense soevereiniteit en het VN-Handvest. We moeten de escalatie vermijden en initiatieven voor een staakt-het-vuren promoten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

19 gedachten over “Belgische politici veroordelen Russische aanval: “Poetin is compleet gek geworden””

  1. Poetin heeft een punt.
    Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie heeft het Westen zich voorgenomen een wig te drijven tussen de Slavische volkeren die in feite broeders zijn, zij hebben een gedeelde geschiedenis, dezelfde cultuur en spreken dezelfde taal.
    Herinnert u zich nog de krantenkoppen ‘EU gooide olie op het vuur tijdens de revolutie in Kiev’. Of wat dacht je van de woorden van Verhofstadt “Er komt iedere week een nieuwe EU-delegatie hierheen tot jullie de strijd hebben gewonnen”, Ik dacht nu zal Verhofstadt nog wat Euro briefjes in lucht gooien… Sorry, Poetin heeft een punt.
    Nu hoor ik Alexander De Croo zeggen, het Russische leger moet zich terugtrekken, hij bedoeld: dan kunnen de NAVO troepen dat gebied innemen.
    Wie herinnerd zich nog de Cubacrisis van 1962? Toen zei president Kennedy: geen Russische wapen zo dicht bij ons land, en Rusland heeft zich uit Cuba teruggetrokken. Nu zegt Poetin: geen NAVO wapens aan onze grens… Ik zie parallellen.

  2. de croo gaat dit wel oplossen, een cordon tegen rusland? Wel merkwaardig, de communisten van china sturen een virus de wereld in, de communisten van rusland vallen een ander land binnen, beide met vele doden (en er gaan er nog komen) en nergens lees ik het woord extreem of links of extreem links. Maar het Vlaams Belang heeft nog nooit iemand gedood en word steevast extreem genoemd, vreemd toch?

  3. In mijn geheugen zegt rusland al meer dan 10 jaar dat de navo moet stoppen met naar het oosten uit te breiden. Wat deed de navo uitbreiden.
    Oekraïne verbood het gebruik van het russisch in officiële aangelegenheden, import van russische boeken verboden, er is praktisch geen russich meer op tv.=Culturocide, niet?
    Respecteerde Oekraïne de minks2 protocols?
    Deze gebieden werden een deel van Oekraïne door gebiedsoverhevelingen van Lenin en een andere door Stalin. Historisch en cultureel zijn deze gebieden russisch en bevolkt door een overgrote meerderheid Russen.
    Uiteindelijk wat is dan het verschil met de navo invasie van Kosovo destijds?
    Die kinderlijke teddyberen commentaren zijn dat nu echt onze zgn leiders die niet verder komen dan een simplistisch gekrakel gaande van red de kindjes tot hysterie met termen als “gek” wat een zielig allegaartje onze Vlaamse elite.
    Sancties nemen, goed idee? ik ben er zeker van dat Poetin zal inbinden omdat we met te veel peren zitten en de EU-burgers zich blauw betalen aan energie.

  4. Je moet idd wel een debiel zijn om een oorlog niet te veroordelen. Het enige grote slachtoffer is de gewone burger.
    Nochtans wie vandaag het debat in de kamer volgde moet enkele keren misselijk zijn geworden. De woorden VRIJHEID en DEMOCRATIE werden in het rond geslingerd, zonder dat men besefte dat vrijheid en democratie worden gekneveld in het ganse Westen ivm Corona.

  5. Binnen de Europese Commissie lopen er ook genoeg rond waar ook een hoekje vanaf is!De NATO inlichtingendiensten hebben zich in de luren laten leggen door Poetin(ex kolonel KGB) want gisterenmorgen had niemand zulke massale aanval verwacht ondanks het feit dat er al weken troepenopbouw rond gans Oekraïne bezig was.Opvallend is ook dat Russische leger reeds over de Dnjepr is getrokken en aan de poorten van Kiev staat te kloppen ondanks het feit dat de NAVO en vooral de VS en GB al jaren bezig is dit leger te trainen en van de nodige moderne wapens te voorzien.Dit doet mij denken aan het Afghaanse leger dat na enkel dagen op de loop ging ondanks de miljarden dollars aan steun en training door de NAVO.Zou dit bondgenootschap dan toch hersendood zijn zoals Macron in 2019 beweerde?!

  6. Arabiche Lente,,Khadafi,Saddam Hoesein…nu Poetin.
    De dweil van EU, Van Rompay,deelde ooit een check uit aan de moslimbroders, een moslim sekte met een strikte religie ,terug naar de middeleeuwen..
    Al goed dat Al Sissy, (Egypte ingreep ).
    De EU stelt op wereldvlak niks meer voor,hun hoogmoed en het stallen van afgedankte EU leiders bekende hun ondergang,.
    De clown Verhofstadt die op de barricaden stond om de onafhankelijkheid der Oekraïne uit te roepen verzaakt dit in zijn eigen onland B.waar de Vlaming gegyselt wordt
    En Poetin,die doet wat een groot staatsman hoort te doen,het beschermen van zijn grenzen tegen de innemen van de chaos die VS/ EU/ NATO,reeds veroorzaakt hebben.
    Oekraïne, is tot stand gekomen door een staatsgreep, dat niet zo ” democratisch” was.

  7. Los van het feit dat Mahdi gelijk heeft…,waarom ziet hij in deze groep mensen een gevaar en laat hij een andere veel gevaarlijkere groep wel binnen en moeten wij er bovenop ook nog zwaar voor betalen en alle maatschappelijk nefaste gevolgen van ondergaan.
    Schoolvoorbeeld van twee maten twee gewichten.

Plaats een reactie

Delen