De Universiteit van Bordeaux. Foto Shutterstock

De Universiteit van Bordeaux. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Genderneutrale voornaamwoorden in opmars aan Franse universiteiten

Simon Segers

Genderneutraal taalgebruik kent vooral een opmars aan Amerikaanse en Canadese universiteiten, maar ook in West-Europa begint de praktijk door te dringen. Volgens onderzoek van Valeurs Actuelles verspreidt het taalgebruik zich nu aan de Franse universiteiten.

Het fenomeen duikt voornamelijk op in de sociale wetenschappen, zoals bij de vakgroep genderstudies. Verschillende professoren in deze richtingen vermelden steeds vaker hun voornaamwoorden in mails naar studenten. Volgens een docent van de afdeling kunst en amusement in Caen houden lesgevers ook enquêtes onder de studenten aan het begin van het jaar “om hen op de juiste manier te genderen”.

Aan de Universiteit van Bordeaux zouden steeds meer studenten dan weer “neologismen” in hun werkstukken gebruiken, zoals de genderneutrale voornaamwoorden “iels” en “celleux”. Aan de Universiteit van Lotharingen verzochten studenten om “bewustmakingsvideo’s” te tonen over non-binariteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Genderneutrale voornaamwoorden in opmars aan Franse universiteiten”

  1. In Holland hebben ze een ander probleem met de geslachten ; De koe geeft melk, “hij” geeft melk, de kip legt een ei, “hij” legt een ei, de deur is open, “hij” is open, de zon schijnt,”hij” schijnt,maar de gierigaard ,”hij” is zuinig.

  2. De woke cultuur betekend het einde van alles waar onze voorouders voor gevochten hebben en voor gestorven zijn , Wie zit daar achter ?Wie stopt deze idioten ? Wat wordt er van onze kleinkinderen ? Breindode geslachtloze wezens totalitair gehersenspoeld ?

Plaats een reactie

Delen