Greenpeace. Foto Shutterstock.

Greenpeace. Foto Shutterstock.

Cultuuroorlog

Greenpeace vindt onderzoek Universiteit Antwerpen over impact kernuitstap Pure paniekzaaierij

Belga Press Agency

Greenpeace België noemt de studie van de Universiteit Antwerpen, waarin gewaarschuwd wordt voor black-outs bij een kernuitstap, “pure paniekzaaierij”. Dat zegt de milieuorganisatie donderdag in een reactie. Hoogspanningsnetbeheerder Elia liet eerder op de dag weten de studie “te summier” te vinden.

In de studie wordt gewaarschuwd voor mogelijk frequente black-outs, prijsstijgingen en meer CO2-uitstoot bij een volledige of gedeeltelijke kernuitstap. “De kernuitstap is haalbaar, betaalbaar en intussen ook onvermijdelijk”, reageert Jan Vande Putte, expert Energie bij Greenpeace België. “Dat is de conclusie van vele uitgebreide studies die de laatste maanden verschenen zijn. Wij hopen dan ook dat de federale regering zich hier niet door zal laten afleiden van de belangrijke beslissing die op tafel ligt.”

Greenpeace hekelt dat de studie van de Universiteit Antwerpen onder meer een scenario maakt “op basis van het openhouden van de zeven reactoren, terwijl dit niet aan de orde is. De discussie over de kernuitstap draait immers enkel over de verlenging van de twee jongste reactoren. Daarnaast houden de scenario’s voor de komende tien of twintig jaar geen rekening met de verdere kostendaling van hernieuwbare energie en hun verdere uitbouw. Wind en zon maken tot slot geen kans in het gebruikte model, omdat niet naar alle flexibiliteitsopties wordt gekeken, enkel naar zeer dure energieopslag”, aldus Greenpeace België.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

16 gedachten over “Greenpeace vindt onderzoek Universiteit Antwerpen over impact kernuitstap Pure paniekzaaierij”

  1. De kernuitstap, is niet haalbaar omdat vele dure energie in het buitenland moet aangekocht worden en men zich afhankelijk maakt, ten tweede, betaalbaar, de kernuitstap is nog geen feit en de prijzen zijn bijna verdrievoudigd dus het is bewezen dat greenpeace niet weet waarover ze spreken. En onvermijdelijk, daar is geen enkel draagvlak voor, het rapport van greenpeace is pure paniekzaaierij tgo het expertenrapport. Als ze dan toch hun gelijk willen halen moeten ze zich er toe verbinden om alle meerkost van de energie aan alle Vlamingen bij te passen en dat vanaf november 2021.

  2. Als er toch zoveel zijn die zeggen dat alles in orde komt met de kernuitstap, laat ze maar eens tekenen dat ze de schade gaan betalen vanaf de derde stroomuitval op een jaar. Ja vanaf de derde want uitvallen zal gebeuren

  3. Dat Greenpeace een extreem links groene organisatie met een anarchistische ondertoon is weten we al langer. Hun geloofwaardigheid ligt zo ongeveer onder het absolute nulpunt. Ze achten zich slimmer dan een hoop onderzoekers aan de unief, zielig.

  4. Gesponsord door het World ECONOMIC FORUM verwacht ik ook niets anders van hen.
    Het compleet van de pot gerukte “klimaatprobleem” was een eerste move, de wetten op de privacy en ANPR camera’s de tweede, en de massa import van vluchtelingen is al een tijd bezig, COVID de derde. Maar net door hier er zeer zwaar over te gaan, zal nu ALLES herbekeken worden. En de #TRIBUNALEN komen er, want met COVID zijn het aanvallen op de mensheid!!!

  5. Wat is het gewicht van Greenpeace in deze ? Wat is de expertise van deze “expert”? Welke opleiding heeft hij gehad? Zijn er nog naïevelingen die aan dit soort commentaren enige betekenis geven?

  6. De bestaande kerncentrales hebben hun beste tijd gehad. Geen kerncentrales is geen optie wegens mogelijke stroomtekorten in de winter, zeker als we allemaal overschakelen naar elektrische auto’s. Er is nochtans een tussenoplossing waar weinig over gesproken word : Mini kerncentrales

  7. Als er 1 studie summier en onvolledig was, dan zal het wel deze van Elia zijn. Ze gebruikten een ideaal hoogspanningsnet zonder beperkingen en gingen ervan uit dat onze buurlanden altijd ons tekort aan elektriciteit zouden kunnen leveren. Als het erop aan komt is alle 7 reactoren openhouden de enige logische beslissing.

  8. Van paniekzaaierij weet Greenpeace alles . Het is hun verdienmodel . Maar als ernstige wetenschappers duidelijke vragen stellen bij hun onzin , is dat plotseling ook paniekzaaierij ?

Plaats een reactie

Delen