Mark Rutte (Shutterstock)

Mark Rutte (Shutterstock)

Uncategorized

Nederland bouwt coronamaatregelen af

Maarten Sirre

Tijdens een persconferentie kondigde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) aan dat er flinke versoepelingen komen. De eerste veranderingen gelden vanaf 18 februari. Het sluitingsuur voor de horeca wordt dan verplaatst naar 01.00 uur en zijn evenementen van minder dan 500 man niet langer verplicht mondmaskers en anderhalve meter afstand te houden. Vanaf 25 februari zal er geen verplicht sluitingsuur meer zijn, en ook geen maximum aantal bezoekers.

Tijdens een persconferentie op 15 februari kondigde minister Kuipers aan dat “het land weer open gaat.” Dit zal verlopen in drie stappen van versoepelingen. Op de dag van de aankondiging zelf werd het maximum aan bezoekers dat mensen thuis mochten ontvangen geschrapt. Dit was voorheen een verbod op het verwelkomen van meer dan vier mensen. Ook het advies voor telewerken geldt nog maar voor de helft van de week.

18 februari

De tweede stap gaat in vanaf vrijdag. De horeca mag dan tot 01.00 uur openblijven en indien er minder dan 500 man aanwezig is geldt er geen mondmasker- en afstandsplicht meer. De isolatietijd na een besmetting wordt eveneens verkort van zeven naar vijf dagen. Ten slotte mogen de klaslokalen en collegezalen in het hoger onderwijs weer volledig gevuld zijn.

25 februari

De week daarna zal de zogenaamde derde stap naar een open Nederland plaatsvinden. Het gebruik van de coronapas zal op minder plaatsen nodig zijn. In principe enkel nog bij grote samenkomsten binnen van meer dan 500 man. Een vaccinatie zal op die plaatsen ook niet meer voldoende zijn voor een groen vinkje. Er geldt namelijk een 1G-beleid, met een negatieve test als enig geldende middel. Voor buitenevenementen als bijvoorbeeld voetbalwedstrijden is de coronapas niet meer nodig. Ook zal er geen verplichte sluitingstijd meer gelden voor cafés en restaurants. Nederlanders die terugkeren uit het buitenland hebben vanaf de 25e ook geen quarantaineplicht meer.

Maatregelen die nog blijven

Na die derde stap blijven er nog een paar maatregelen over. Zo zal de omstreden coronapas nog niet helemaal weg zijn. Testen voor grote binnenevenementen is dus nog verplicht. Ook is er nog steeds een mondmaskerplicht op luchthavens alsook in het openbaar vervoer. Ten slotte is er nog steeds het thuiswerkadvies, dat wel niet meer alle dagen in de week zal gelden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Nederland bouwt coronamaatregelen af”

  1. Dat ieen waarheid als een koe
    Let op nog even en we ziten weer in het zelfde schuitje,zonet voor de verkiezingen ineens gaan versoepelen
    Dat wekt bij grote argwaan op.indertussen gaan in het ge de ontwikkeling van een corona I d cecjeckbewijs gewoon door. Is dat versoepelen. Ik geloof er geen bal van. Rutte heeft een van klaus schab. Nietsbzullen ze tegenhouden

Plaats een reactie

Delen