Hilde Crevits (Bron: Photonews)

Uncategorized

Opnieuw ruim 15 procent minder werkzoekenden in Vlaanderen.

Redactie PAL

Het aantal werklozen in Vlaanderen daalt opnieuw significant. Eind januari waren zo’n 185.747 Vlamingen op zoek naar een job. Dat is ruim 15 procent minder als in dezelfde periode vorig jaar, meldt de VDAB.

Bij de werkloosheid onder jongeren (-25 jaar) was het grootste verschil op te merken. Daar daalde het aandeel werkzoekenden met zo’n 21,4 procent. Dat wil zeggen dat er op dit moment nog 26.137 jonge personen op zoek zijn naar werk. Wanneer naar de duur van de werkloosheid wordt gekeken, zien we dat de daling het grootst is bij de groep die 1 tot 2 jaar zonder werk zit (-21,8 pct), gevolgd door de werkloosheid van minder dan een jaar (-21,1 pct). Ten slotte is er nog de langdurige werkloosheid. Daar is een veel minder grote verandering te zien (-2,4 pct).

Waar wel een stijging te zien is, is in de ‘werkzoekendengraad’. Dat is een getal die de verhouding aangeeft tussen het aantal werkzoekenden en de actieve beroepsbevolking. In vergelijking met december vorig jaar zijn er ongeveer zo’n 4000 extra mensen op zoek naar een job.

Crevits tevreden

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is blij dat in het aantal werkzoekenden een negatieve trend op te merken valt. “Het aantal werkzoekenden op jaarbasis blijft maand na maand dalen. Dat is positief en wijst erop dat er goed bemiddeld wordt en meer werkzoekenden een job vinden.“, aldus de minister. “Er staan echter nog heel wat vacatures open, werkgevers en bedrijven schreeuwen om extra krachten. Met VDAB en partners zetten we extra in op de intensieve begeleiding van onder andere langdurig werkzoekenden om de arbeidsmarktkrapte een halt toe te roepen.”

Op dit moment zijn er 280.364 mensen ingeschreven bij de VDAB. Daarvan zijn 2 op de 3 werkloze werkzoekenden, terwijl 28 procent reeds werk heeft. De overige 6 procent zijn studenten of hebben een ander bijzonder statuut.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Opnieuw ruim 15 procent minder werkzoekenden in Vlaanderen.”

Plaats een reactie

Delen