Eva De Bleeker (Bron: Photonews)

Uncategorized

Staatssecretaris De Bleeker over btw-verlaging: “De regering doet wat budgettair mogelijk is”

Redactie PAL

Staatssecretaris voor Begroting, Eva De Bleeker, heeft deze morgen de beslissing van de regering omtrent de btw-verlaging toegelicht. Ze deed dat op Radio 1. Volgens De Bleeker zou de energiecheque van 100 euro gezinnen wel degelijk helpen.

Er komt veel kritiek op de maatregelen die de regering treft om de energiefactuur te doen dalen. Die zouden namelijk ruim onvoldoende zijn om een wezenlijke impact te hebben. Raoul Hedebouw (PVDA) had het over “puur boerenbedrog” en ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang) spaarde zijn kritiek niet. “De maatregelen gaan in na de koude wintermaanden én het gaat enkel om een btw-verlaging op elektriciteit, terwijl het niet de gasfactuur is die zo de hoogte in gaat. Hier kunnen we absoluut niet tevreden mee zijn.”, aldus de voorzitter. Ten slotte stelde ook N-VA dat een btw-verlaging op elektriciteit niet veel zou uitmaken, omdat veel Vlaamse gezinnen hun huis met gas verwarmen.

Begroting

Het totale kostenplaatje van de maatregelen zou op 1,1 miljard euro komen. Vorige week maakte premier Alexander De Croo zich nog zorgen over de gevolgen voor de begroting van een dergelijke btw-verlaging, al blijkt dat nu mee te vallen. Door de stijgende energieprijzen komt er ook meer geld binnen voor de overheid. Dat zou op zo’n 800 miljoen euro komen. Concreet zouden de btw-verlaging en de energiecheque dus slechts 300 miljoen euro kosten aan de staat. “Dat is een extra schuld die wordt gecreëerd, maar we moeten erop toezien dat het beheersbaar blijft.”, aldus de staatssecretaris.

“Overheid verliest ook”

Volgens staatssecretaris De Bleeker heeft de regering in eerste instantie willen teruggeven aan de burger wat ze aan btw-inkomsten zou winnen door de hogere energieprijzen. “Die 800 miljoen euro gaat zo dus terug naar de burger om hen te helpen.”, klinkt het. “Daarnaast is de overheid echter ook een verliezer bij de hoge energieprijzen.”, gaat De Bleeker verder. “Daardoor groeit de economie namelijk minder snel, wat ervoor zorgt dat de verschillende overheden minder inkomsten genereren.”

Volgens de staatssecretaris komen de problemen door de hoge energieprijzen voor de regering bovenop de kosten die gemaakt zijn wegens de coronacrisis. “De regering heeft alles uit de kast gehaald om burgers en bedrijven te ondersteunen. Zo is de economie niet in elkaar gestort. Ook nu proberen we dat te doen, binnen wat budgettair mogelijk is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Staatssecretaris De Bleeker over btw-verlaging: “De regering doet wat budgettair mogelijk is””

  1. Intussen nog geen woord gehoord of gelezen in de regimepers over de opschorting van de CO2-heffingen in onze energiefacturen (goed voor zo wat 25% van het totaal bedrag?). Blijkbaar is de klimaat-hersenspoeling in gang gezet door zot Greetakke goed gelukt..

  2. Neen, de regering doet enkel wat in zen egoïstische leugenkraam past. Torenhoge schulden opstapelen door absurde niet werkende maatregelen toe te passen wegens een ‘stevige’ griepuitbraak. En anderzijds handenvol geld uitgeven aan belachelijke subsidies in zowel binnen als buitenland, zolang het maar naar de multi-kul kan gaan. Deze regering verdient maar één ding, nl een goede ‘scheerbeurt’.

  3. Hoe komt het dat de prijzen van de gasleveranciers niet in verhouding zijn gestegen met de prijzen die de Belgische leveranciers vragen? Omdat de regering de woekerprijzen die ze nu vragen oogluikend toelaat en daardoor ook de regering meer kan ontvangen via de BTW. Mocht de regering echt willen besparen: er zijn nog 6 regeringen te veel, een nutteloze senaat en overbodige provincieraden. Dat alles zou een besparing geven van ongeveer 3 miljard als dat overbodig circus afgeslankt werd.

  4. Al even groot boerenbedrog en olifantenhuid als maggie de block, tot 1 maart blijven ze dikke poen scheppen op de kop van de burger met miljarden euros extra inkomsten om dan 4 maanden na de winter enkel de btw te verlagen op elektriciteit dus ze houden er nog miljarden euros aan over, die heeft leren rekenen bij muyters van de nva blijkbaar.

  5. Als je op 100€ 21€ btw betaald dan betaal je op 200€ 42€. Dus als de regering je 21€ teruggeeft maakt de overheid toch geen verlies. De waarheid zal wel zijn dat die hogere energieprijzen en bijgevolg de hogere btw-inkomsten zeer welkom zijn. De rest is dikke zever.

  6. Politiekers zijn verkozen door de burgers en moeten er zijn voor de burgers en hun belangen ! .
    Als je uitspraken van VLD ministers hoort vragen mensen zich af ,waar komen die VLD politiekers voor op? .
    Voor de burgers of alleen voor de rijken van dit land.

Plaats een reactie

Delen