Vlaams minister-president Jan Jambon. Shutterstock

Vlaams minister-president Jan Jambon. Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse regering stuurt humanitaire hulp naar Polen

Van de redactie

De Vlaamse regering zal humanitaire hulp sturen naar Polen om te helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat werd vernomen bij Vlaams minister-president Jan Jambon. Er wordt ook bekeken welk “nuttig materiaal” Vlaamse bedrijven zouden kunnen leveren aan Oekraïne zelf.

De Vlaamse regering veroordeelt “op de meest krachtige wijze” de Russische inval in Oekraïne, klinkt het zaterdag bij Jambon. “De erkenning door Rusland van de regio’s Donetsk en Loehansk als onafhankelijke landen, de annexatie van de Krim en de militaire invasie in Oekraïne druisen in tegen de internationale afspraken en regels en tegen de akkoorden van Minsk. We roepen Rusland opnieuw op de weg van diplomatie te kiezen in plaats van oorlog en mensenleed.”

Vlaanderen heeft nu beslist humanitaire hulp te sturen, met name aan Polen voor de opvang van de vele vluchtelingen – veelal vrouwen en kinderen – uit Oekraïne. Polen liet zaterdag weten al meer dan 100.000 Oekraïense vluchtelingen te hebben opgevangen sinds de start van de Russische inval in Oekraïne.

“Dual use”-goederen

De Vlaamse regering schaart zich achter de sancties die de Europese Unie na de inval nam. Zo werden al alle lopende vergunningen voor de export van “dual use”- goederen naar Rusland opgeschort. Dat zijn producten, diensten en technologieën die zowel voor civiele als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Jambon zegt dat hij eventuele vergunningsdossiers voor “dual use”-goederen met Oekraïne als eindbestemming wél zal toelaten, “uiteraard binnen het kader van de gebruikelijke regelgeving en controles”.

Nuttig materiaal

De Vlaamse regering heeft intussen aan haar agentschap FIT (Flanders Investment & Trade) en aan technologiefederatie Agoria gevraagd om een informatieronde te doen bij bedrijven in Vlaanderen die voor Oekraïne “nuttig materieel” zouden kunnen leveren. “Daarbij wordt ook verzocht om in contact te treden met Defensie met oog op praktische afspraken inzake transport”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen