Voormalig eigenaar brengt verhaal van zijn naakte reus: "Was een Afrikaanse cycloop ook een probleem geweest?"

Foto: Facebook.

Cultuuroorlog

Maker brengt verhaal van zijn naakte reus: “Was een Afrikaanse cycloop wel oké geweest?”

Anton Schelfaut

Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK in Gent, wil de naakte reus die jaren langs de E17 in Waregem stond niet terughalen naar Gent. Volgens Van Cauteren heeft “een middelmatige sculptuur van een naakte blanke man” geen plaats meer in de hedendaagse samenleving. Kunstenaar Hervé Missiaen, de vorige eigenaar van de reus, is het daar niet mee eens. “Was de reus een Afrikaan geweest, was er dan een probleem geweest?”, vraagt hij zich hardop af.

Missiaen meent dat de directeur van het SMAK de essentie van het verhaal niet begrijpt. “Het gaat over de binnenkant, over de inhoud, over de content”, legt hij uit. “Ik denk dat veel mensen het daarmee eens zijn. (…) Dat hij (Philippe Van Cauteren, red.) de reus niet in Gent wil plaatsen, dat is zijn probleem. Daardoor gaat de wereld niet anders draaien. Hoe meer reactie er is, hoe meer tractie het verhaal krijgt.”

“Was de reus nu een Afrikaan geweest, was er dan een probleem geweest? Is dat een oplossing?”, hekelt Missiaen. “Of hij nu een Aziaat of een indiaan is, dat is toch allemaal niet belangrijk.”

Het verhaal van de reus

De voormalige eigenaar vertelt aan PAL NWS het verhaal van ‘zijn’ reus. “Als hij elke dag een glimlach op iemands verzuurde gezicht kan toveren, dan is zijn missie geslaagd. Dat is het verhaal van de reus. En daar slaagt hij heel goed in. Duizenden mensen heeft hij zo dagelijks omgetoverd. En nu krijgt hij een nieuwe plaats.”

“De reus is opgestaan nadat hij door vandalen in brand werd gestoken”, vervolgt hij. “Daar zit een hele sterke metafoor in: het is niet omdat je honderd keer valt, dat je moet blijven liggen. De volgende keer dat je opstaat, is een heel belangrijk moment als je verder wil in het leven.”

Verder verwijst Missiaen naar de Vlaamse Titanen, een collectie van 100 vooraanstaande Vlaamse persoonlijkheden, waarvan de reus de mascotte was. “Hij nodigde al die mensen uit. Die zijn allemaal één voor één tot in Waregem gekomen. Ik heb met hen fantastische gesprekken gevoerd over het leven en andere belangrijke zaken waarover nooit wordt gepraat.”

“Waar hij staat, naakt of gekleed, dat is allemaal niet belangrijk”, oordeelt hij. “De bedoeling is dat hij vreugde en vrede brengt, net als vernieuwing en positiviteit in het leven.”

Politieke correctheid

Missiaen is het dan ook niet eens met de uitspraken van Van Cauteren. Hij meent dat het wel degelijk gepast is om de cycloop opnieuw in de openbare ruimte te installeren. “We zijn niet meer in de jaren 60, hé”, hekelt hij. “Ik heb het ook allemaal al eens meegemaakt. Toen de cycloop in Waregem kwam, was het ook een heel gedoe. In het begin was 70 procent tegen en 30 procent voor. Op het einde van het verhaal was 99 procent voor en 1 procent tegen. Je hebt altijd mensen die tegen innovatie en vernieuwing zijn.”

De kunstenaar botst naar eigen zeggen elke dag op de grenzen van de politieke correctheid. “Dat is ook een van de redenen waarom ik de beslissing heb genomen om België te verlaten”, besluit hij. “Ik verhuis volgende week naar Portugal. Waarom? Er zijn bepaalde druppeltjes die de emmer af en toe eens doen overlopen.”

https://redactie.palnws.be/2022/02/directeur-smak-beeld-van-blanke-man-openbaar-etaleren-past-niet-in-de-samenleving-van-vandaag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Maker brengt verhaal van zijn naakte reus: “Was een Afrikaanse cycloop wel oké geweest?””

  1. Had de reus een zwarte Afrikaan geweest had er wel iemand gevonden dat er met zwarte Afrikanen de gek werd gehouden ook al zou dat niet de bedoeling zijn geweest! Redenen genoeg: Hij heeft maar 1 oog (stel dat mensen denken dat alle zwarte Afrikanen zo zijn), hij staat daar naakt (men maakt die mensen belachelijk), zijn geslachtsdelen zijn niet in verhouding (te groot of te klein) met echte zwarte Afrikanen (men lacht met die mensen), enzovoorts enzovoorts enzovoorts. En zo is het altijd iets…

  2. Ik heb in alle geval iedere keer moeten glimlachen wanneer ik er langs reed, net als de rest van mijn familie die hem gaan missen. Het was voor mij ook een beetje ” tof dat dit kan in dit meer en meer bekrompen Vlaanderen ” . Helaas niet meer dus … tekenend voor onze maatschappij. Dank in alle geval aan Dhr . Missiaen voor de vele glimlachen 😉 en succes in Portugal.

  3. Dit toont duidelijk aan hoe gepolitiseerd ook de cultuursector is. Jammer maar ik zal thans helemaal anders aankijken naar het SMAK, weer een bastion van linkse wereldverbeteraars die politiek benoemd zijn. Succes in Portugal, Mr Missian, het leven is er goedkoper, het weer beter, en de mensen vriendelijker. Hier is men enkel vriendelijk tegen je als je geen blanke hetero man bent.

Plaats een reactie

Delen