Asielzoekers aan Klein Kasteeltje (Belga)

Uncategorized

Aantal asielaanvragen in EU met kwart gestegen

Wannes Neukermans

Vorig jaar vroegen 535.000 mensen voor het eerst internationale bescherming aan in de Europese Unie. Dat is een stijging met 28 procent, vergeleken met 2020. Dat blijkt uit cijfers die de Europese statistische dienst Eurostat woensdag heeft gepubliceerd. Eerder meldde ons land al dat het aantal aanvragen in België in 2021 met ongeveer de helft was toegenomen.

Een belangrijke nuance is de grote terugval van het aantal asielaanvragen door de coronapandemie in 2020. Daardoor is er in vergelijking met 2019 nog steeds een daling te merken: toen vroegen 631.000 mensen asiel aan. Meer dan een kwart van de aanvragen kwam in Duitsland terecht. Daarna volgen Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk. Die vijf landen zijn samen goed voor bijna drie kwart van alle asielzoekers in de EU.

In verhouding met de bevolkingsdichtheid levert Cyprus de grootste inspanning. Het eiland kreeg 14.799 aanvragen per miljoen inwoners te verwerken. België staat in die ranglijst op de achtste plaats. Hongarije bengelt achteraan de lijst met vier aanvragen per miljoen inwoners. De grootste groep asielzoekers zijn Syriërs, Afghanen en Irakezen. Samen zijn ze goed voor zo’n 40 procent van de aanvragen in 2021.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Aantal asielaanvragen in EU met kwart gestegen”

  1. Terecht wat betreft de Oekraïners, er is echt een oorlog aan de gang die bewust vrouwen en kinderen viseert. Deze mensen zijn meer dan welkom en het zijn ook mensen die zich gaan integreren en zeker terugkeren als de oorlog gedaan zal zijn om hun land te herbouwen. Heel wat anders dan het tuig dat we de laatste jaren over de vloer krijgen en er nu voor zorgen dat het reguliere opvangbeleid uit zijn voegen gebarsten is. Zolang ons land en de EU het ocmw van de wereld willen spelen zolang zullen er tragedies zijn voor de echte vluchtelingen.

Plaats een reactie

Delen