Minister van Defensie Dedonder (Foto Belga)

Uncategorized

“Diva Dedonder” chartert peperduur vliegtuig voor PR-reis

Wannes Neukermans

Nadat de trip eerder twee keer werd geschrapt, vloog Defensieminister Ludivine Dedonder op 11 maart toch naar Estland voor een bezoek aan de Belgische F16’s die daar aan het werk zijn. Eigenlijk was het de bedoeling dat de commissieleden van Defensie meegingen, maar Dedonder nam liever haar eigen journalistieke gevolg mee. Kostprijs: meer dan 100.000 euro.

“De commissie Defensie mocht al twee keer niet naar Estland afreizen om daar de Belgische F16’s aan het werk te zien en onze troepen een hart onder de riem te steken”, schrijft Kamerlid Theo Francken (N-VA) in zijn blog ‘Theo Tuurt’. Twee keer werd het bezoek geannuleerd: één keer omwille van corona, en een andere keer omdat er geen vliegtuigen vrij waren. Die werden op dat moment door België en haar NAVO-partners gebruikt voor transport naar Oekraïne.

100.000 euro voor PR-reis, maar vergeet uw Vivaldi-vliegtaks niet te betalen!”

Op vrijdag 11 maart besloot Dedonder dan toch af te reizen naar Estland. Maar in plaats van de bevoegde commissieleden uit te nodigen, vulde ze het vliegtuig liever met haar eigen personeel en bevriende journalisten en cameraploegen. Zo nodigde ze onder andere het Doornikse No Télé uit, een bevriende zender waar ze zelf nieuwslezeres was. “In ruil voor wat goede PR voor La Ludivine werden ze getrakteerd op een begeleiding van de F-16’s, naast het vliegtuig in de lucht”, aldus Francken.

(Lees verder onder de foto.)

Foto: Theo Francken (Facebook)

Dedonder wilde dus geen vliegtuig laten charteren om de Kamercommissie over te vliegen naar Estland. Voor haar eigen journalisten was dit echter geen probleem. “Omdat de Falcon van het leger te klein was voor Dedonders journalistieke gevolg, charterde Diva Dedonder speciaal een groter toestel”, schrijft Francken. Het ging dan om een Bombardier CRJ-900. Kostprijs voor een retourvlucht naar Estland: meer dan 100.000 euro. “En het armlastige departement Defensie betaalt de factuur uiteraard.” Volgens Francken was de PS doodstil toen hij hen hiermee wilde confronteren. Daarom zal het Kamerlid de minister woensdag tijdens de Kamercommissie ondervragen over haar uitstap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over ““Diva Dedonder” chartert peperduur vliegtuig voor PR-reis”

  1. De ene laat zich rondvliegen in Bombardier’s (L. Dedonder, PS), de andere laat zich rondrijden in Volvo’s (M. Vogels, Groen). Wat hebben al die Vivaldi’s gemeen ? Ze verdienen allemaal een schup voor hun platte kloten. Hoezee geen kloten ? Met deze “transgender-regering” weet ge nooit niet …

  2. Jaja, de elite staat boven het klootjesvolk. Blijkbaar nemen ze een voorbeeld aan de King die het ook graag breed laat hangen met andermans geld. Geen paard en kar voor onze heersers. Waarschijnlijk heeft de Wallonie toch overschot op hun begroting of zouden we dat potverteren durven noemen?

  3. haar leermeester was een meester in het leegzuigen van defensie en in het verkopen van legermateriaal aan Congo dat plots verdwenen was van de kaaien,ik spreek over Flahaut

  4. In de wereldbedrijven worden contacten onderhouden via videoconferenties, waarom kan dat niet voor de leden van de krijgsmacht die beroepshalve in het buitenland aan de slag zijn? 100.000 euro (zonder de rest) over de balk gooien gewoon om deze nulliteit te laten aantonen dat ze gearriveerd is aan de top, is wat erg overdreven. «Zorro est arrivé…»

Plaats een reactie

Delen