Duitse politie valt woningen van honderden mensen binnen wegens beledigen van politici

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Duitse politie valt woningen van honderden mensen binnen wegens beledigen van politici

Carl Deconinck

De Duitse federale politie doorzocht afgelopen dinsdag de woningen van honderden mensen doorheen het hele land. Ze worden ervan beschuldigd politici online te hebben beledigd bij de voorbije verkiezingen. Ze zouden zich daarbij schuldig gemaakt hebben aan “haatzaaien”.

Rechercheurs viseerden “beledigingen en haat” tegen politici op diverse sociale mediaplatformen tijdens de voorbije verkiezingen. Ze hielden meer dan 600 berichten tegen het licht. “De berichten werden gecontroleerd op criminele inhoud”, zo lieten de federale recherche in Wiesbaden en het openbaar ministerie van Frankfurt in een gezamenlijke mededeling weten.

“De vrijheid van meningsuiting bereikt zijn grenzen als het gaat om laster, belediging en bedreiging. Met de actiedag maken we duidelijk dat iedereen die haatberichten plaatst, moet verwachten dat de politie daarna voor de deur staat”, aldus Holger Münch, voorzitter van de Duitse federale recherche. De bewuste berichten zouden beledigingen tegen bekende politici in de Bondsdag bevatten, waarvan twee derde gericht was tegen vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Langs de andere kant zouden de berichten valse rapporten en valse citaten bevatten “die geschikt lijken om de getroffenen te belasteren en in diskrediet te brengen”.

Gevaar voor de democratie

“Deze actiedag illustreert de mate waarin functionarissen en gekozen functionarissen worden beledigd, belasterd en bedreigd op het internet. Om te voorkomen dat de terugtrekking van de getroffenen een niveau bereikt dat de democratie in gevaar brengt, vervolgen we consequent deze misdaden”, verklaarde de Hessische procureur-generaal, Torsten Kunze.

In het voorjaar van 2021 herzag men in Duitsland het Wetboek van Strafrecht. Beledigingen, laster en laster van personen uit de politiek worden daardoor strenger bestraft. De bevoegde autoriteiten hoeven niet meer te wachten op strafrechtelijke verzoeken van de betrokkenen in bijzonder ernstige gevallen, maar kunnen ambtshalve ingrijpen omwille van het bijzondere publiek belang bij strafrechtelijke vervolging. 

Duitsland heeft een bijzondere kijk op wat een “gevaar voor de democratie” precies inhoudt. Zo houden de inlichtingendiensten toezicht op de populaire oppositiepartij Alternative für Deutschland. Dit omdat de partij “een verdachte entiteit” zou zijn. Daarmee hebben de binnenlandse inlichtingendiensten een vrijkaart om de nationalistische partij “te surveilleren”. De voorzitter van de binnenlandse veiligheidsdienst noemde die beslissing “een mooie dag voor de democratie”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

34 gedachten over “Duitse politie valt woningen van honderden mensen binnen wegens beledigen van politici”

  1. Tja, gaan die klotepolitiekers zichzelf helemaal onschendbaar maken. 🤣Dat ze dan maar beginnen met een massa flikken bij te kweken, ze zullen het druk krijgen, stelletje debiele onnozelaars.

  2. Die duitsers toch. Honderden politiemensen optrommelen om politieke tegenstanders de mond te snoeren, maar geen enkele politieman/vrouw
    te vinden als honderden meisjes en vrouwen in Köln belaagd worden door gespuis.
    Mag men nog haten? Zou het kunnen dat diezelfde politici niemand haten? Wie bepaalt wat haat is?
    Zolang niet opgeroepen wordt om geweld te gebruiken, wie bepaalt dan wat er nog mag gezegd worden, en door wie?
    Die gedanken sind frei.
    Voor wanneer een nieuwe kristallnacht?

  3. Is dat “beledigen” duidelijk gespecifieerd ? Als ik schrijf dat De Croo en Van Ranst ons een leugen verkocht hebben i.v.m. de coronacrisis, word ik dan ook opgepakt ? Of zijn het enkel scheldwoorden die mij in de gevangenis doen belanden ? Is de lijst met niet toegelaten scheldwoorden duidelijk afgelijnd ? En hoe zit het met de reguliere media, de beschermheren van de traditionele politiek ? Mag ik nog schrijven dat de VRT Frank Vandenbroucke en Conner Rousseau een hand boven het hoofd houdt ? Komt de politie mij dan arresteren ?

  4. Wanneer je dus een politicus schrijft dat je van mening bent dat hij of zij een achterlijke klootzak is, wordt dat voortaan beschouwd als een misdaad. Geen overtreding, geen onbeleefdheid, maar een MISDAAD. En dat terwijl geïmporteerde kansenparels vrouwen verkrachtend en allahakhbar krijsend op onze democratie parasiteren, met de bedoeling haar te vernietigen. Maar dat zijn natuurlijk geen misdaden. Dat is cultuurverrijking. Wir schaffen das? Ik dacht het niet.

  5. Ik durf te wedden dat dit maar in 1 richting gaat, enkel de kiezers van rechtse partijen worden geviseerd, geintimideerd en natuurlijk vervolgd. De nazi´s en fascisten tonen hun ware gelaat en de gestapo mag weer mensen uit hun bed lichten omdat ze het durven kritiek te leveren op de dictatuur.
    Maar indien iedereen gelijk is voor de wet, zoals in een echte democratie, kan dan ook een politicus vervolgd worden omdat ie honderdduizenden mensen mestkevers noemt?

  6. “De vrijheid van meningsuiting bereikt zijn grenzen als het gaat om laster, belediging en bedreiging.”
    Jawadde, gedaan met satire en toogpraat. De elite zal bepalen wat het plebs mag denken, voelen, eten, zeggen, drinken,…….
    Vroeger heette dit communisme nu verpakken ze dit als “liberalisme in een groen jasje met rode inhoud. De wereld is naar de knoppen.

  7. Dat komt ervan als links & groen aan de macht raken. Bewijst wel dat er in de Bondsrepubliek Duitsland te véél politie is die niets beters te doen heeft. Terwijl er dagelijks in meerdere plaatsen ernstige tot zeer ernstige problemen zijn met asielzoekers, moslims, zigeuners en oostblokkers.

  8. Politiek op zen russisch. De democratie is inderdaad in gevaar. neem dit samen met de richtlijnen voor de media zoals ondermeer het gebruik van het woord “jongeren” en het arresteren van mensen die nog maar onderweg naar een betoging zijn zoals in michellen een tijdje terug je zit al niet ver meer verwijderd van wat er in rusland gebeurt.
    De links-liberale dictatuur raast door.

  9. Wedden dat Q ook aan dergelijk wetsvoorstel werkt, we hebben gezien waartoe hij in staat is tegenover JC en waar hij bewust niet van wil in staat zijn bij partijgenote en hartsvriendin El Kouakibi. De politie zou beter eens binnenvallen bij politici die de burgers beliegen, bestelen en beledigen.

  10. Deze politici kunnen niet veel verdragen. Als burgers hen vertellen hoe ze over hen denken dan is het onmiddelijk haatspraak of racisme. Ddeze door de samenleving betaalde politici zouden eerder de vraag moeten stellen waarom mensen zo over hen denken alvorens de politie in te schakelen. Men krijgt de indruk dat sommige politici niet beter zijn dan bepaalde politici aan de ander kant van het Oeralgebergte.

  11. Dit gaat van kwaad naar erger.Het AfD kwam flink opzetten en daarna heeft volk voor de groenen gekozen en socialisten.Zijn de verkiezingsuitlagen daar soms vervalst? Duitsland staat er niet goed voor.

  12. In een rechtstaat interpreteert de rechter de wet met een gemotiveerd vonnis en schiet openbaar ministerie niet in actie op bevel van politieke censors. Overigens heeft Duitsland geen vlekkeloos verleden als politiestaat. Gestapo, Stasi en nu Duitse federale politie. De verpakking verandert de repressie tegen protestanten (dissidenten) gaat onverminderd verder.

Plaats een reactie

Delen