De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Emmanuel Macron: “Ik geloof in een feministisch Europa”

Niels Geerinck

De Franse president Emmanuel Macron zegt te geloven in een “feministisch Europa”. Volgens hem is er nog heel wat werk aan de winkel inzake “gendergelijkheid” en ondervinden vrouwen in verschillende Europese landen nog steeds “tegenslag” wanneer het aankomt op ethische vraagstukken zoals abortus.

De Franse president stak het nooit onder stoelen of banken dat hij een voorstander is van zogenaamde “gendergelijkheid”. Zo wil hij zich ook opwerpen als een voorvechter van nog meer versoepelingen omtrent ethische thema’s zoals abortus. Tijdens een toespraak in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de EU begin dit jaar, liet Macron duidelijk blijken dat hij ijvert voor “een Europese grondwettelijke verankering van het recht op abortus”.

Dinsdagmiddag hield hij een symbolische toespraak ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Daarin liet hij zich uit over ‘gendergelijkheid’, waaraan volgens het Franse staatshoofd nog heel wat werk is. “Het werken aan een gelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog lang niet voorbij”, zo klonk het. Ook tijdens deze uiteenzetting dook het abortusvraagstuk weer prominent op.

Macron haalde uit naar landen zoals Polen, Hongarije en Malta. Deze voeren volgens hem een te streng beleid. Daarbij heeft hij het over “onaanvaardbare tegenslagen voor de vrouwen daar”. “Daarom pleit ik ervoor om dat recht te verankeren in het EU-handvest van Grondrechten. We kunnen het ons niet veroorloven achteruit te gaan.”

Gelijkheid in bestuursorganen

De Franse president zegt “optimistisch” te zijn over de steeds toenemende vertegenwoordiging van vrouwen binnen de bestuursraden van bedrijven en in topfuncties. Daarvoor ging hij in gesprek met enkele Europese bedrijfsleiders die dezelfde visie delen. Ook de ‘loonkloof’ wordt volgens hem steeds efficiënter en op een Europese schaal aangepakt.

Macron riep ten slotte op tot een “Europeanisering” van de “feministische normen” binnen de arbeidsmarkt. “Als we geen regels hanteren, zal er niets veranderen. Ik denk dat feminisme niet enkel de zaak van vrouwen is, maar het is er vooral één van mannen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

14 gedachten over “Emmanuel Macron: “Ik geloof in een feministisch Europa””

  1. Macron probeert het linkse deel van zijn kiezerspotentieel aan zich te binden. Zijn uitval naar Polen en Hongarije kadert in de EU ‘moraal’, maar deze naties maken wel onderscheid tussen NAVO en EU en keren zich meer en meer af van het EU keurslijf.

  2. Ik kan me toch moeilijk inbeelden dat er ook maar één ontwikkelde vrouw trapt in dergelijke doorzichtige vleierij. Blijkbaar heeft Macron een heel lage dunk van de vrouwelijke Franse kiezer.

  3. Hoogste tijd dat er Masculistische Beweging komt als noordzakelijjk tegengewicht voor militant Feminisme, dat wel lijkt gegrond op een fundament van het Freudiaans concept “der Penisneid” ! Macron heeft in zijn/haar land niet de reputatie een fervent hetero te zijn, zou zijn sympathie voor “feminisme” daaruit voortspruiten ?

  4. Ofwel Le Pen, ofwel Zeymour trekt zich terug als kandidaat. De herverkiezing van Macron moet gestopt worden, en dit kan enkel als rechts als 1 blok in de strijd gaat tegen Macron.
    Een herverkiezing van Macron is nefast voor Frankrijk, maar ook voor de ganse EU.

  5. Hoog tijd dat Marine Le Pen aan de macht komt.Ten eerste om er voor te zorgen dat Frankrijk opnieuw zijn identiteit kan verkrijgen en ook dat het Front National meer kan bereiken dan wat Macron probeerde met Rusland.En uit de EU stappen!

Plaats een reactie

Delen