De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

De kerncentrale van Doel (Shutterstock)

Uncategorized

Engie: “Twee jongste kerncentrales pas klaar in 2027”

Belga Press Agency

Door de late beslissing van de federale regering om de twee jongste kerncentrales langer open te houden zullen die pas in 2027 klaar zijn. Dat zei Thierry Saegeman, de CEO van Engie België, in het een debat met De Tijd.

De CEO van het energiebedrijf Engie België, Thierry Saegeman, maakt zich ernstig zorgen over de beslissing van de federale regering om twee kerncentrales tot 2035 open te houden. “We zeggen al twee jaar dat die beslissing te laat komt door de obstakels die we al vaak beschreven hebben”, zei hij in het debat. 

Door de late beslissing vreest Saegeman dat de kerncentrales pas klaar zijn in 2027. “We rekenen nog altijd op een periode van vijf jaar voor alle werken.” Bovendien is het volgens hem “heel, heel erg waarschijnlijk” dat de centrales tussen 2025 en 2027 stilliggen voor de aanpassingswerken. “En dan moeten de werkzaamheden en de studies nog beginnen om aan alle vereisten te voldoen.”

De obstakels waarnaar Saegeman verwijst, zijn de aankoop van uranium, de aanpassing van de wet op de kernuitstap en de lastige vergunningsprocedure. “Actiegroepen als Tegengas, Stop Nucleair of Greenpeace hebben gezegd dat ze elke beslissing zullen aanvechten. En het is zelfs nog complexer: de werkzaamheden voor de verlenging zullen samenvallen met die van de ontmanteling van de eerste vijf kerncentrales. Ik maak me er ernstige zorgen over hoe we dat gaan doen. Hebben we genoeg competente mensen? Wat vinden onze aannemers daarvan?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Engie: “Twee jongste kerncentrales pas klaar in 2027””

  1. Engie kiest uiteraard de vlucht vooruit, en wil eerst nog enkele miljarden verdienen met vervuilende gascentrales. 6 gigawatt vervangen door nieuwe gascentrales? Eerst zien en dan geloven. De grote fout is gebeurd onder Verhofstadt met de verkoop van onze kerncentrales aan Engie, samen met het sale en lease gebeuren van verschillende overheidsgebouwen. Tot daar de verantwoordelijkheidszin en zakenvullerij van onbekwame politici. Wedden dat ze de miljarden factuur voor het verwerken van het nucleaire afval tot nu toe, ook nog in de onderhandelingen gaan misbruiken. Arm België, met dank aan onbekwame politiekers.

Plaats een reactie

Delen