India werkt aan alternatief betalingssysteem om handel met Rusland overeind te houden

Indiase roepie. Shutterstock

Uncategorized

India werkt aan alternatief betalingssysteem om handel met Rusland overeind te houden

Carl Deconinck

India lijkt er alles aan te doen om de economische sancties tegen Rusland te omzeilen. Het land werkt aan een alternatief betalingssysteem en gaat zo lijnrecht in tegen de westerse sancties.

Het Westen durft zich militair niet te mengen in het conflict in Oekraïne omdat dergelijk treffen snel zou kunnen escaleren. Toch wil het Rusland straffen voor de agressie tegen Oekraïne. In plaats van met militair geweld, probeert het Westen Rusland pijn te doen met strenge economische sancties. Het Westen hoopt Moskou zo te isoleren en de kostprijs van de invasie te verhogen. Maar daar heeft India helemaal geen boodschap aan.

India wil de handel met Rusland overeind houden en wil daartoe een alternatief betalingssysteem bouwen. Een panel van experten denkt na over hoe bepaalde grondstoffen blijvend kunnen ingevoerd worden. Men zoekt ook naar een bank om verschuldigde betalingen te kunnen ontvangen. De sancties tegen Rusland hadden al een impact op de wereldwijde handel. Heel wat munten – waaronder de roepie – verloren waarde, de olieprijzen gingen fel omhoog en ook de voedselmarkt staat onder grote druk. De inflatie neemt op veel plaatsen toe en de inkomens van veel huishoudens nemen bijgevolg af.

Voordelige prijzen

India maakt zich zorgen en kijkt vooral naar spijsoliën en kunstmest, twee erg belangrijke grondstoffen die het land importeert. Een tekort hieraan kan zorgen voor grote problemen voor de voedselvoorziening en de landbouwindustrie. Bovendien breekt de lente aan en begint er dan een belangrijke periode voor de landbouw. De regering zat samen met de Reservebank van India, de Centrale Bank van het land, State Bank of India en UCO Bank Ltd. India hoopt zelfs om voordelige prijzen af te kunnen dwingen nu de Russische export klappen heeft gekregen.

India heeft ervaring met speciale betalingssystemen om sancties te omzeilen. Het land deed hetzelfde bij Iran, dat onder een olie-embargo leeft. De werking is zuiver bilateraal. Wanneer er een bank gevonden wordt, zal Rusland er roebels in deponeren, terwijl India roepies inbrengt. De wisselkoers zal bepaald worden aan de hand van een derde munt, hoogstwaarschijnlijk de dollar. De Russen zullen de verworven roepies gebruiken om aankopen te doen in India en omgekeerd zullen Indiërs aankopen met roebels doen in Rusland.

De Europese Unie heeft niet echt een antwoord op het gedrag van India. Tijdens een persconferentie verklaarde Peter Stano, de woordvoerder van de EEAS, de diplomatieke dienst van de Europese Commissie, dat sancties geen beleid zijn, maar een instrument om bepaalde doelen te bereiken. Volgens Stano is het ook aan de lidstaten om hier gepast op te reageren. De EU kiest voor diplomatie en dialoog. Hetzelfde geldt ook voor sancties. “Men moet derde landen proberen te overtuigen van de gevaren en de consequenties van het beleid van Poetin uitleggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen