Zakia Khattabi (Photonews)

Zakia Khattabi (Photonews)

Uncategorized

Khattabi wil dat België tegen opname gas en kernenergie in Europese taxonomie stemt

Belga Press Agency

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) roept haar collega’s in de federale regering woensdag op om zich te verzetten tegen de opname van gas en kernenergie in de Europese taxonomie, een overzicht van activiteiten die de EU op weg moeten zetten naar klimaatneutraliteit.

Het voorstel van de Europese Commissie om gas- en nucleaire activiteiten onder bepaalde voorwaarden op te nemen in de taxonomie, zorgde begin februari voor de nodige controverse. De kritiek luidde dat gascentrales te veel broeikasgassen uitstoten en kerncentrales te veel nucleair afval produceren om een plek te krijgen in het overzicht van economische activiteiten die als duurzaam bestempeld kunnen worden, om zo privé-investeringen aan te trekken. De taxonomie is een van de instrumenten die de Europese Unie moeten helpen om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

De Commissie werkt via een zogenoemde gedelegeerde handeling. Dat wil zeggen dat haar voorstel automatisch in werking treedt en vanaf 1 januari 2023 van toepassing is als het Europees Parlement of de Raad (de EU-lidstaten) geen formeel bezwaar aantekenen. Het is in die context dat minister Khattabi, die niet ingenomen is met de integratie van gas en kernenergie in de taxonomie, nu naar buiten treedt. “Het was nooit de bedoeling om in de taxonomie alle activiteiten op te nemen die nuttig of belangrijk kunnen zijn voor de transitie”, zegt ze woensdag in een persbericht. “Integendeel, de taxonomie geeft richting aan duurzame financiering.” Khattabi vindt dat de Commissie eigen, eerder aangenomen criteria tegenspreekt.

Net zoals bij elk ander Europees dossier moeten de federale overheid en de gewesten overleggen over het officiële Belgische standpunt. Als zij het niet eens raken, moet ons land zich onthouden wanneer gestemd wordt. Khattabi roept nu alvast haar collega’s in de federale regering op zich tegen de gedelegeerde handeling over de taxonomie te verzetten, zodat België de tekst toch al zeker niet steunt. De regio’s zijn vrij hun standpunt te bepalen, benadrukt ze. Maar om de Commissietekst tegen te houden, moeten minstens 20 landen tegenstemmen die samen ten minste 65 procent van de EU-bevolking uitmaken – een onthouding zal op dat vlak dus weinig bijdragen.

Het Europees Parlement kan de tekst tegenhouden met een absolute meerderheid van zijn leden. Ook woensdag vragen meer dan 100 MEP’s de Commissie in een brief om haar gedelegeerde handeling in te trekken. “We moeten van fossiel gas af en moeten vermijden dat het gebruik ervan toeneemt door de bouw van nieuwe gasgestookte centrales”, schrijven ze. Door investeringen in gas af te raden, zouden de investeringen in bronnen die wél hernieuwbaar zijn net aangemoedigd worden, luidt hun argument. Bovendien kan zo ook de Europese energieonafhankelijkheid een boost krijgen.

De Raad en het Parlement hebben vier tot zes maanden de tijd om de tekst te verwerpen. Dat Khattabi nu communiceert, is volgens haar woordvoerder ingegeven door het feit dat “de standpunten rond deze tijd worden bepaald”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Khattabi wil dat België tegen opname gas en kernenergie in Europese taxonomie stemt”

  1. Je moet wetstratees leren lezen, bij de frase “Integendeel, de taxonomie geeft richting aan duurzame financiering.” wil eigenlijk zeggen nog meer geld voor Groen. En als we zeggen Groen heeft dat weinig of niets te maken met milieu maar alles met de schimmige organisaties waar “hernieuwbare” energie naar voren wordt gebracht. Bijv. Meet geld voor gascentrales is ook meer geld voor het advocatenbureau dat Gazprom vertegenwoordigd. Laat nu net Tinne dat bureau beheren. En zo zijn er talrijke andere voorbeelden

Plaats een reactie

Delen