(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Langdurig zieken kostten overheid in 2019 meer dan 21 miljard 

Belga Press Agency

De 439.572 Belgen die in 2019 langdurig arbeidsongeschikt of invalide waren, hebben de overheid 21,2 miljard euro gekost. Dat schrijft De Tijd vrijdag op basis van een studie van IDEA Consult in opdracht van Federgon, de federatie van de hr-dienstverleners. Zeventig procent van die som komt doordat de overheid inkomsten niet kan innen doordat die mensen niet werken, de overige dertig procent bestaat uit uitkeringen.

Het aantal werklozen daalt al een aantal jaar, maar het aantal arbeidsongeschikten neemt alsmaar toe: van 278.071 in 2010 tot 471.040 in 2020. Die toename kan worden verklaard door de bevolkingsgroei en de vergrijzing.

Zwaard van Damocles

“Het is een zwaard van Damocles dat boven onze economie hangt”, zegt Paul Verschueren van Federgon. “We moeten die trend keren en mensen beter en sneller weer naar de arbeidsmarkt begeleiden.” Het probleem is echter dat mensen die in de invaliditeit belanden amper nog terug op de arbeidsmarkt verschijnen. Als iemand de status van langdurig arbeidsongeschikt heeft, is die in 91 procent van de gevallen ook een jaar later invalide, blijkt uit cijfers van het Steunpunt Werk uit 2018.

Daarom komt Federgon nu met enkele aanbevelingen. Zo wil de federatie van hr-dienstverleners investeren in maatwerk voor herintegratie. Daarnaast moet het traject om weer te gaan werken veel sneller worden opgestart.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Langdurig zieken kostten overheid in 2019 meer dan 21 miljard ”

  1. Tja, als ge pensioenleeftijd optrekt is dit een logisch gevolg. En daarbij, ze hebben toch geld genoeg, zie maar naar de asielkosten, oei, die worden niet kenbaar gemaakt.

Plaats een reactie

Delen