Illustration picture shows people waiting outside a center for the registration and shelter of Ukrainian refugees, inside the former Jules Bordet hospital in Brussels Tuesday 08 March 2022. The center is opened to welcome Ukrainians fleeing their country after the Russian invasion. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT

Binnenland politiek

Oekraïense vluchtelingen: “Vooral moeders en kinderen”

Wannes Neukermans

Vandaag verliep de registratie van Oekraïense vluchtelingen aan Bordet in Brussel al heel wat minder chaotisch dan de voorbije week. Nog steeds staan er honderden mensen aan te schuiven: vooral moeders en kinderen. Stilaan lijkt de juiste informatie bij iedereen door te dringen en verloopt de registratie steeds vlotter.

Aan het instituut Bordet werd een groot informatiescherm geïnstalleerd en via sociale media en flyers verspreiden de asiel en migratiediensten de juiste informatie. Dat zorgde donderdag al voor minder lange files aan het registratiepunt. Deze voormiddag stonden er volgens de politie zo’n 800 Oekraïners vluchtelingen in de twee wachtrijen, terwijl dat er de voorbije dagen makkelijk meer dan 1.000 waren. Rond 15.00 uur waren de files aan het vroegere instituut Bordet grotendeels weggewerkt.

“Alle mensen die al een verblijf of onderdak hebben moeten hier niet in de rij komen staan, want zij hebben 90 dagen om zich bij de Dienst Vreemdelingenzaken te registreren. Dat proberen we al twee dagen duidelijk te maken en verspreidt zich nu goed. Toch registreren we nog elke dag heel veel mensen. We proberen voorrang te geven aan de kwetsbare mensen”, aldus Dominique Ernould, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Vaders vaak achtergebleven of overleden

Aan de wachtrijen is tevens een grote golf van solidariteit ontstaan. Ngo’s en vrijwilligers delen er heel de dag door voedsel, drinken, kledij en andere levensmiddelen uit aan de Oekraïners. “Het zijn heel veel moeders en kinderen. Soms ook volledige families, maar ook onvolledige families, omdat de vader is achtergebleven in Oekraïne of helaas soms overleden”, vertelt Ernould.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) herhaalde vandaag in de Kamer zijn wens om vanaf maandag in paleis 8 van de Heizel een extra registratiecentrum te openen. De capaciteit kan dan opgetrokken worden tot 5.000 registraties per dag. “Zolang het nodig is, blijven we doorgaan. Het is al geweldig dat we een grote ruimte op de Heizel krijgen, maar het kan nog weken of maanden duren”, besluit Ernould.

https://redactie.palnws.be/2022/03/nieuw-registratiecentrum-voor-oekraieners-op-heizel/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen