Ook Nederland verhoogt defensie-uitgaven

Nederlands premier Mark Rutte. Shutterstock

Uncategorized

Ook Nederland verhoogt defensie-uitgaven

Carl Deconinck

Nederland volgt Duitsland en zal ook fors meer investeren in defensie. Het land zal voldoen aan de 2 procentnorm zoals gevraagd door de NAVO.

De Nederlandse regering had in het regeerakkoord al afgesproken om meer te investeren. Het defensiebudget zou tegen 2024 normaal gezien stijgen met 1,88 tot 1,91 procent van het BBP. De Russische agressie in Oekraïne zorgt er nu voor dat Den Haag een stap verdergaat en de uitgaven naar 2 procent zullen stijgen. Daarmee gaat de regering in op de vraag van de top van de Nederlandse defensie. Daar klonk het dat 4 miljard euro nodig was om de krijgsmacht op volle sterkte te krijgen.

De Tweede Kamer keurde gisteren de motie-Sjoerdsma met een grote meerderheid goed. Die motie vroeg om extra structurele investeringen in het leger, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen. De regering werkt nu een plan uit over hoe het extra geld besteed zal worden. De definitieve keuzes zullen normaal gezien opgenomen worden in de defensienota bij de begrotingsgesprekken.

(Lees verder onder de tweet.)

Opmerkelijke stijging

De stijging naar 2 procent is opmerkelijk, want Nederland was, net als België, een land dat structureel te weinig investeerde in het leger. In 2014 gaf het slechts 1,08 procent van het BBP uit aan het leger. Dat was het laagste percentage sinds 1815. Sinds 1993 zat Nederland onder de 2 procentnorm. Vandaag voldoen 10 van de 30 NAVO-landen aan de 2 procentnorm om de landsverdediging op peil te houden. De Russische inval zal daar nu beterschap in brengen, want naast Nederland beloofde ook Duitsland zich aan de verplichtingen te houden. Het NAVO-gemiddelde is vandaag 1,76 procent, maar zal dus stijgen.

België blijft echter achterop hinken. De budgetten voor defensie zullen wel stijgen, maar slechts beperkt. Momenteel strandt België op 1,54 procent in 2030. Dat werd door de Vivaldi-regering voorgesteld als “een historische stap”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Ook Nederland verhoogt defensie-uitgaven”

  1. Wat niemand schijnt te willen weten is dat de Europese landen nu massaal doen wat Donald Trump drie jaar geleden al vroeg: gewoon woord houden en daadwerkelijk het afgesproken budget van 2 procent toepassen. Hij bekritiseerde ook de Europese (en vooral de Duitse) afhankelijkheid van Russisch gas en vroeg terecht aan de Europeanen waarom de VS Europa moest helpen verdedigen wanneer datzelfde Europa liever gas van de mogelijke vijand (Rusland) koopt dan van bondgenoten zoals de VS en Canada.
    Men kan Trump sympathiek vinden of niet maar het valt wel op dat hij keer op keer gelijk blijkt gehad te hebben.

  2. Voor die verhoging tot bijna 2%, krijgt Nederland daarvoor ook wat meer zeggenschap binnen de NATO ? Of blijven ze gewoon de knechten en meelopers van het USA Pentagon ?

  3. Als de Russen zelfs de Oekraïners niet kunnen verslaan waarover maken wij ons dan druk? Paniekzaaierij van politici-demagogen die zich laten omkopen door de wapenindustrie en een graantje willen meepikken. Alsof de Russen zo dom zouden zijn om de NAVO aan te vallen. Wat pure zelfmoord zou betekenen. Politici zouden beter investeren in woonzorgcentra, pensioenen en de Sociale Zekerheid.

  4. Ja,en????? 2%… wat schiet je daarmee op? Wel eens bekeken hoe de Nederlandse krijgsmacht ervoor staat? 6 fregatten waarvan er 2 of 3 kunnen varen, geleasde tanks uit Duitsland, tijdens oefening onlangs in Noorwegen liepen mariniers koude-brandwonden op vanwege ongeschikte kledij. Enzoverdervoorts. Nederland moet zich houden aan de 2% norm – liefst meer – maar dient daar aan toe te voegen vele achterstallige miljarden meer. Ik stel voor om om te beginnen de 60-miljard euro gereserveerd voor stikstof en andere waanzin, aan Defensie te geven.

Plaats een reactie

Delen