Foto Shutterstock

Uncategorized

Open Vld wil bioscoopabonnementen ondersteunen: “Behoort dit tot de kerntaken van de overheid?”

Wannes Neukermans

Senaatsvoorzitter en Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) had in de commissie Cultuur een idee om de cinemasector te ondersteunen. Zij wil in Vlaanderen de uitrol organiseren van een abonnement voor bioscopen. Een systeem dat volgens haar zou zorgen voor meer bezoekersaantallen en inkomsten. Dat dit volgens haar een taak van de overheid moet zijn, is opvallend. Als ondervoorzitter van de liberale partij zou ze er toch van overtuigd moeten zijn dat een privébedrijf zélf kan uitzoeken hoe het meer winst kan maken.

Veel ophef donderdag op Twitter over het voorstel van de ondervoorzitter van Open Vld. In oorlogstijd, terwijl de energieprijzen de pan uit rijzen vinden veel mensen het onbegrijpelijk dat er aan zulke banale voorstellen tijd wordt verspild. Dat allemaal terwijl de federale regering maar geen akkoord vindt om de hoge brandstofprijzen te drukken.

Volgens D’Hose is er onderzoek gegaan naar een formule waarbij mensen één abonnement nemen op verschillende bioscopen: het zou leiden tot hogere bezoekersaantallen én hogere inkomsten. In Nederland bestaat het systeem al langer en is het ook succesvol. Maar de Open Vld is een liberale partij, stellen vele mensen. Het liberalisme streeft naar een vrije markt, waarin de overheid zo weinig mogelijk tussenkomt. Die filosofie gaat er immers van uit dat een sector zelf goed genoeg in staat is manieren te vinden om meer winst te maken. Dat er belastinggeld naar dit soort initiatieven gaat, kan er bij veel mensen niet in. “Liberalen willen meer overheid voor de minste zaken eerst”, klinkt het cynisch.

Daarenboven, een cinema-abonnement bestaat al jaren. Hoewel het voorstel iets breder is dan dat, is er onder andere bij UGC al enkele jaren de mogelijkheid om een abonnement te nemen op bioscoopbezoeken. Ook bij Kinepolis zijn er voordeelkaarten om meerdere keren mee naar de film te gaan. Het bewijs dat overheidsinterventie hiervoor absoluut niet nodig is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Open Vld wil bioscoopabonnementen ondersteunen: “Behoort dit tot de kerntaken van de overheid?””

  1. Zou d’er een pornofilm van Alexandre LeCorniaud en Eveline Dellai op komst zijn
    waarbij de verlOpen-Vld na de spleet van Verafstoot nu die van een andere verlOpen-Vld’er wil laten pronken ?

  2. De energie en levensmiddelenprijzen zijn belachelijk en torenhoog aan het stijgen. Daar innen ze miljoenen taksen etc op maar daar onmiddellijk iets aan doen lukt niet. Maar deze wereldvreemde idioten gaan dan wel een cinemake promoten, stelletje prutsers.

  3. Wat probeert die Stephanie D’Hose te bereiken? Stemmen ronselen in de culturele sector die al voor een groot deel gesubsidieerd wordt? Wat een bende idioten toch die Vivaldi-coalitie! Er moet ondersteuning komen voor de essentiële sectoren, voor essentiële jobs. “Essential workers” heten ze, sinds corona. West-Europa, België, Vlaanderen, moet terug voor zichzelf kunnen zorgen. Wat energie betreft, wat het produceren van vele essentiële producten betreft. Naar de bioscoop kunnen gaan hoort daar niet bij.

Plaats een reactie

Delen