De Franse presidentskandidaat Eric Zemmour (Reconquête) - afbeelding: Shutterstock

De Franse presidentskandidaat Eric Zemmour (Reconquête) - afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Zemmour pleit voor opvang van Oekraïners “wanneer ze banden hebben met Frankrijk”

Niels Geerinck

Eric Zemmour lijkt terug te komen op zijn eerdere uitspraken over Oekraïense oorlogsmigranten. Volgens hem zou de migratie vanuit de oorlogszone “Frankrijk nog meer destabiliseren”. Nadat enkele recente peilingen een negatieve invloed van de uitspraken lieten blijken, probeert hij nu nuance aan te brengen. “Ik ben voorstander van opvang van zij die banden hebben met Frankrijk”, zo zegt hij nu.

Meteen nadat de vluchtelingenstromen vanuit Oekraïne op gang kwamen richting Polen en de rest van Europa, uitte Zemmour zijn bedenkingen bij het opvangen van nog meer migranten. De presidentskandidaat ijverde voor de opvang van de oorlogsvluchtelingen in de buurlanden. “Ik denk dat we Polen moeten helpen om de Oekraïners op te vangen. Ik heb liever dat ze in Polen blijven. Van daaruit kunnen ze ook makkelijker naar huis terugkeren als de oorlog voorbij is”, verklaarde hij. “Het is niet goed om deze mensen weg te rukken van hun land om Frankrijk verder te destabiliseren, dat overigens al overweldigd is door massa-migratie.”

Banden met Frankrijk

In de daaropvolgende dagen voelde Zemmour een lichte weerslag van zijn uitspraken op de peilingen. In een interview van dinsdagochtend probeerde hij dan ook meer nuance aan de dag te leggen en zijn ongelukkige uitlatingen te kaderen.

Uit het interview blijkt dat hij nog steeds de migratie vanuit het conflictgebied wil beperken, behalve onder bepaalde voorwaarden. “Ik ben voorstander van de komst van zij die rechtstreekse banden hebben met Frankrijk en die hier bijvoorbeeld familie hebben”, aldus Zemmour. “Maar ook de vrijheidsstrijders zijn hier welkom”, vervolgde hij. Voor die laatste groep wil hij opvang voorzien, hetzij enkel onder een beperking van het asielrecht. Wat volgens hem dan weer wel als een paal boven water staat, is dat “de Oekraïners minder problemen zullen opleveren als het aankomt op assimilatie in de Franse samenleving”.

Volgens de presidentskandidaat dient er zeker en vast rekening gehouden te worden met de culturele aard van de mensen die willen migreren. “We voelen ons meer verbonden met hen, omdat ze Europeanen en ook christenen zijn. Arabische moslimmigratie is te ver van ons verwijderd”, zo voegt hij toe. Zemmour waarschuwde echter wel voor een “tsunami aan emoties” over alle vormen van migratie. Volgens hem moet het overzicht steeds bewaard blijven.

Tot slot wees hij op de aanpak van de crisis en waarschuwde hij voor de mogelijke escalatie ervan. Volgens hem kan het onderzoeken van EU-lidmaatschap voor Oekraïne door Rusland gezien worden als “een regelrechte verklaring van oorlog” , vanwege de overeenkomst tussen de EU en de NAVO. “We moeten ons hoeden voor sancties en acties die zich tegen de Fransen zullen keren”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen