Bron: Shutterstock

Uncategorized

Apothekersvereniging doet oproep richting politiek: “Eigenlijk zouden Brusselse apothekers tweetalig moeten zijn”

Wannes Neukermans

Taaldiscriminatie in Brussel: Vlamingen krijgen er elke dag mee te maken. Een onderzoek van PAL NWS bewees dit nog maar eens: minder dan één op vijf van de Brusselse apothekers is in staat om klanten in het Nederlands te helpen. Het probleem is gekend bij apothekersvereniging UPB-AVB. Zij wijzen naar de politiek voor een oplossing.

Op zich verbazen deze resultaten niemand meer. De Brusselse taalwetgeving wordt al jarenlang met voeten getreden. Onze hoofdstad is in de praktijk bijna volledig Franstalig. “Dit is een Brussels probleem”, reageert apothekersvereniging UPB-AVB. Zij zitten zelf ook verveeld met de situatie: “Binnen onze vereniging streven wij ook naar tweetaligheid, maar afzonderlijke apothekers kunnen wij niet verplichten om Nederlands te kunnen spreken.” De vereniging wijst dan ook naar de politiek om dit probleem op te lossen: “Dit ligt buiten onze handen. Spijtig genoeg zijn er in Brussel veel buitenlanders die apotheken uitbaten. Zij kunnen helemaal geen Nederlands, en in sommige gevallen zelfs maar gebrekkig Frans. Ik vraag mij soms af waar ze hun diploma gehaald hebben.”

Private bedrijven zijn vooralsnog niet verplicht om tweetalig te zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar er zijn mensen die van mening zijn dat het apothekersberoep het private belang overstijgt, dat het om algemeen nut gaat. Zeker nu alsmaar meer taken aan apothekers worden toebedeeld, zou het misschien niet onlogisch zijn om apothekers in de hoofdstad wettelijk te verplichten om tweetalig te zijn.

Lees het volledige onderzoek met reacties uit de politiek hieronder:

https://redactie.palnws.be/2022/03/minder-dan-een-op-vijf-brusselse-apothekers-is-in-staat-om-klanten-in-het-nederlands-te-helpen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Apothekersvereniging doet oproep richting politiek: “Eigenlijk zouden Brusselse apothekers tweetalig moeten zijn””

  1. In Brussel / Bruxelles centrum woon je op amper 10 km van Vlaanderen. Daar kunnen onze Vlaamse Brusselaars zich probleemloos in het Nederlands laten bedienen. Op 5 minuutjes rijden. Minder dan een landbouwer in de Westhoek bv. Schaf de vestigingswet voor apothekers af in de Vlaamse rand en de Nederlandsonkundige pillendraaiers zullen niet meer weten waar ze het hebben. Omwille van het smeer likt de kat (en ook de rat) de kandeleer. Geen Vlaams geen centen. De slogan is al meer dan zestig jaar oud. Maar nog altijd actueel.

Plaats een reactie

Delen