Bron: Belga

Uncategorized

Bouchez wil elke jongere eenmalig 25.000 euro geven

Wannes Neukermans

In De Morgen lanceerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een voorstel om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. “Geef alle jongeren eenmalig 25.000 euro”, aldus Bouchez. Het lijkt een tegenvoorstel nadat alle Vivaldipartijen, behalve de liberalen, pleitten voor een nieuwe rijkentaks.

Arbeid moet volgens Bouchez in ons land beter beloond worden. “Miljoenen mensen in dit land doen een job waar ze niet van dromen, maar bijten toch door. Zij moeten daar beter voor beloond worden, met een hoger inkomen”, oordeelt de voorzitter van de Franstalige liberalen. Volgens zijn partij is het geen rijkentaks, maar andere maatregelen die de koopkracht moet verhogen.

Om jongeren te stimuleren aan het werk te gaan heeft hij daarom het idee van een “jongerenkapitaal”. “Dat is een budget van 25.000 euro dat iedereen, ongeacht afkomst of situatie, mag opnemen”, aldus Bouchez. “Dat kan in één keer, of in schijven van 300 euro per maand.” Als enige voorwaarde stelt de MR-voorzitter dat het geld moet gebruikt worden voor een studieproject, het verwerven van een eerste eigendom of om een bedrijfsactiviteit op te starten.

Molenbeek is geen paradijs

Bouchez verwijst in zijn interview ook nog eens naar de uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over Molenbeek. “Natuurlijk is Molenbeek een deel van België, maar het is geen paradijs. Amper 8 procent van de jongeren haalt er een diploma hoger onderwijs. Zo krijgen ze minder kansen in het leven. We moeten vermijden dat jongeren hun achterstand levenslang meeslepen”, vertelde Bouchez.

Enkel en alleen een cheque van 25.000 euro uitschrijven is geen wondermiddel, beseft Bouchez ook. “Natuurlijk niet, we moeten het volledige systeem herzien. Zo pleiten we ook voor een fiscale hervorming van 7 miljard euro om de koopkracht van werkenden te versterken”, verduidelijkt hij. “Daarin zit een verhoging van de belastingvrije som en een verdubbeling van de maximale terugbetaling voor kinderopvang. Gepensioneerden moeten een hoger minimumpensioen krijgen als zij minstens een derde van hun loopbaan effectief hebben gewerkt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Bouchez wil elke jongere eenmalig 25.000 euro geven”

  1. Wat zal er gesjoemelt worden.
    Zij die al (bijna) heel hun leven gewerkt hebben woden gestraft.
    De jongeren worden in de watten gelegd om veel te verdienen en
    weinig te werken.
    Geld krijgen zonder iets voor te doen zal gesjoemel geven.

  2. Waar moet dit geld vandaan komen? De muizen liggen al dood en verdord in de lege schapraai van de nationale staatshuishouding.
    Het zullen wel weer de Vlamingen zijn die het diepst in hun geldbeugel mogen tasten.
    Wie slechts 300 euro per maand van die 25.000 euro opneemt kan er een pak jaren mee doorgaan en het risico bestaat dat men er door gewenning en uitstelgedrag niet toe komt studies aan te vatten of een job te zoeken, tenzij papa of mama een handje toesteken. Zou het nuttig zijn het voorstel van Bouchez eerst op beperkte schaal te testen? Zo ‘n test zal jaren in beslag nemen, wat voor politici een eeuwigheid is en electoraal niet interessant. Vergeet het dus maar.

  3. Nu zijn we zeker: onze politiekers zijn alle zin voor realiteit verloren. If you pay peanuts you get monkeys, zeggen ze. Wel , in België krijg je die zelfs als je ze met goud betaald! We zouden beter onze politiekers €25 000/jaar betalen. Wat nog teveel is gezien hun capaciteiten…..

Plaats een reactie

Delen