Brecht Warnez (Belga)

Brecht Warnez (Belga)

Uncategorized

CD&V wil meer controle op intercommunales

Belga Press Agency

CD&V wil een betere democratische en financiële controle op de intercommunales. Dat zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. De Vlaamse intercommunales zouden vandaag meer dan 20 miljard euro beheren.

Vlaanderen telt 152 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Met de regiovorming wil de Vlaamse regering meer eenheid krijgen in de samenwerkingen, maar die staat nog in de kinderschoenen.

Volgens CD&V is ook Vlaanderen op dit moment vatbaar voor schandalen zoals met Publifin in Wallonië, door een gebrek aan controle. “Die intercommunales doen in de meeste gevallen goed werk”, zegt Brecht Warnez. “Het is logisch dat een gemeente samenwerkt om bijvoorbeeld het huisvuil op te halen of om de riolen te beheren.”

Toch loopt er volgens CD&V wat fout. De partij verwijst onder meer naar de in 2016 op het nippertje vermeden participatie van het Chinese State Grid Co in de Vlaamse netbeheerder Eandis.

“De intercommunales leiden vandaag hun eigen leven. Er worden beslissingen genomen waar de lokale besturen zelf niet of onvoldoende van op de hoogte zijn. Dat kan niet meer”, zegt Warnez. “Wat enkele jaren geleden in Wallonië gebeurde bij het Publifin-schandaal kan vandaag ook in Vlaanderen.”

CD&V stelt daarom een aantal concrete maatregelen voor om de democratische controle te versterken. Zo wil de partij de structuren vereenvoudigen en stelt ze – zoals in Nederland – voor dat er een centraal openbaar register komt met alle samenwerkingsverbanden. Verder wil de partij een actieve communicatieplicht aan de intercommunales opleggen. De agenda’s en verslagen van de raden van bestuur moeten op eigen initiatief naar die gemeenteraden en schepencolleges worden gecommuniceerd. Twee keer per jaar zouden de intercommunale ook toelichting moeten geven aan de gemeenteraden over hun jaarverslag en jaaractieplan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “CD&V wil meer controle op intercommunales”

  1. Op de hoogte van vernietigende peilingen? Net zoals afschaffen provincies beloven voor verkiezingen, dan realiseren dat 80% van de clan aan zelfbediening doet en tegen stemmen

Plaats een reactie

Delen