Vlaamsgezinde jongerenorganisaties leggen collectief klacht neer: "Blijkbaar vindt UAntwerpen normaliseren van geweld geen probleem"

Bron: Twitter, N-VA

Uncategorized

Genderneutraal paspoort binnenkort beschikbaar in de Verenigde Staten

Redactie PAL

De Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) heeft beslist dat het vanaf 11 april mogelijk is om een genderneutraal paspoort aan te vragen. Tegelijkertijd zal er niet meer naar het geslacht van personen gekeken worden bij identiteitscontroles. Ten slotte worden ook de screeningsprocedures aangepast.

De Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) is belast met alle procedures rond reizen binnen de Verenigde Staten. Daardoor valt ook het uitvaardigen van paspoorten binnen haar bevoegdheid. In een poging om reizen inclusiever te maken, heeft de TSA beslist om nieuwe regels op te leggen aan transgenders of non-binaire personen, die vanaf nu kunnen vragen om de letter ‘X’ in te vullen op het paspoort, in plaats van ‘M’ of ‘V’. Deze aankondiging werd gedaan op de Internationale Dag van de Transgenderzichtbaarheid.

“Op deze internationaal erkende dag voor de transgendergemeenschap zijn we trots om belangrijke initiatieven aan te kondigen die het directe resultaat zijn van een nauwe samenwerking met belanghebbenden uit de gemeenschap”, aldus David Pekoske van de TSA. Zo zal geslacht geen belang meer spelen bij controles. “We willen reizigers beschermen, alsook zorgen dat iedereen, ongeacht hun genderidentiteit, met respect wordt behandeld.”

Safe space

De bedoeling is dat de nieuwe regels het aangenamer maken voor transgender personen om te reizen. Deze zouden tot op heden namelijk met heel wat ongemakken geconfronteerd worden. Dat zegt Ben Haseen, naar eigen zeggen een “openlijk zichtbare transgender uit Zuid-Azië”. Volgens hem zijn luchthavens nooit een veilige plek geweest voor hem en moet er een “safe space” voor transgenders gecreëerd worden.

“Als trans man heb ik altijd te maken met de ongemakkelijke ervaring van het fouilleren en moet ik me afvragen of de TSA-agent erachter gekomen is dat ik trans ben. Ook ben ik bang dat er repercussies zouden zijn als ze erachter zouden komen, vooral als ik in een ander land ben waar betrapt worden heel gevaarlijk kan zijn”, aldus Haseen. Volgens hem zijn de nieuwe regels dus een stap in de juiste richting.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Genderneutraal paspoort binnenkort beschikbaar in de Verenigde Staten”

  1. Dus lichamelijke controle zonder onderscheid of dit door een vrouw een man of een X gebeurt op een vrouw een man of een X. Denk dat metoo nu van hun oren gaan maken, of is het de bedoeling Xen zonder controle te laten passeren. Wil er ook bij zijn wanneer een gelovige moslim zijn vrouw gaat afgetast worden door een man of een X

Plaats een reactie

Delen