N-VA's Koen Metsu pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 16 December 2021. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Koen Metsu: “Zo kan het niet verder met federale politie”

Wannes Neukermans

In een open brief vragen de procureurs-generaal een dringend onderhoud met het parlement om oplossingen te vragen voor de “catastrofale toestand van de federale gerechtelijke politie”. Tot nog toe heeft de regering dat altijd geweigerd, tot onvrede van N-VA-Kamerlid Koen Metsu. “Wij kaarten al langer de malaise bij de federale gerechterlijke politie aan in de commissie Binnenlandse Zaken, maar onze verzoeken werden afgewezen door de meerderheid. Hopelijk blijft de regering nu niet doof.”

De problemen bij de politie zijn al langer bekend. Zo waarschuwde de topman van de federale politie al dat besparingen nodig waren: “Ofwel komt er geld bij, ofwel stoten we taken af”. Al in december 2021 werden de problemen aangekaart op de Nationale Veiligheidsraad. Besparingen bij de federale politie komen op een zeer slecht moment, met operatie SKY ECC en het terreurproces dat in oktober van start gaat.

Na vijf maanden nog niets gedaan

“Op 1 december vorig jaar trokken de federale politie en het federaal parket aan de alarmbel. We zijn nu vijf maanden later en de regering heeft niets met hun noodkreet gedaan. Ook onze vraag op 15 februari van dit jaar om de commissaris-generaal van de federale politie over deze problemen te horen werd afgewezen,” aldus N-VA-Kamerlid Koen Metsu.

“Zo kan het niet verder. Wij willen het hoofd van de federale gerechtelijke politie en de procureurs-generaal zo snel mogelijk horen in het parlement. Daarnaast moeten de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken werk maken van een plan van aanpak om deze malaise tegen te gaan. De veiligheid van onze burgers komt in het gedrang. De tijd is op”, besluit Metsu.

https://redactie.palnws.be/2022/04/topman-federale-politie-meer-geld-of-minder-taken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Koen Metsu: “Zo kan het niet verder met federale politie””

Plaats een reactie

Delen