TAK voert actie tegen tweetalige borden op oefencomplex OH Leuven: "In Vlaanderen alleen Nederlands"

De Franstalige opschriften werden overplakt met een niet mis te verstane boodschap. Foto: TAK

Cultuuroorlog

Michael Van Peel over woke: “Onverdraagzaamheid in naam van de verdraagzaamheid, dat is pestkoppengedrag”

Redactie PAL

Komiek Michael Van Peel, broer van N-VA politica Valerie Van Peel, begon deze week aan zijn zes shows in de Antwerpse Arenbergschouwburg. In een interview met Knack geeft hij aan dat de show, die ‘Welcome to the rebellion’ heet, onder andere zal gaan over polarisatie en woke. Daarnaast kaart hij ook aan hoe sociale media ons beïnvloeden.

Michael Van Peel maakte in 2005 zijn debuut als komiek. Hij is vooral bekend van zijn eindejaarsconferenties en zijn passages in diverse televisieshows. Daarin wordt vaak op de actualiteit ingespeeld, wat in zijn nieuwe show niet anders is. Zo wordt er een deel gewijd aan de invloed van sociale media op het geluk van de bevolking.

“Facebook en Twitter hebben algoritmes die ons op heel eenvoudige manier nog kwader maken dan we al zijn.”, aldus Van Peel. “Als je een Twitterbot programmeert om zo veel mogelijk volgers te krijgen, weet die al binnen enkele seconden dat hij daarvoor gewoon zo veel mogelijk nazishit en extreemrechtse berichten moet retweeten.” Dat is volgens Van Peel ook de manier waarop vandaag aan politiek wordt gedaan. “Een politicus weet dat hij meer aandacht krijgt door te roepen over de dingen waar hij tegen is, dan door te propageren waar hij zelf voor staat.”

Rebellen

Volgens Van Peel is de naam van zijn show geïnspireerd op Star Wars, waarvan hij grote fan is, maar ook door het feit dat hij zoveel ‘rebellen’ rond zich ziet. “Die titel verwijst naar alle zelfverklaarde rebellen die ik om mij heen zag. Klimaatspijbelaars en woke activisten maar ook alt-right. Conner Rousseau vindt zichzelf ook een rebel. Net als Bart De Wever.” Dat zorgt ervoor dat het woord ‘rebel’ een leeg begrip is geworden. “Tegen wie rebelleer je op den duur nog als iedereen zichzelf een rebel noemt?”, vraagt Van Peel zich af.

Daarnaast is iedereen ook veel te snel op z’n tenen getrapt, klinkt het. “Iedereen is verontwaardigd, van woke tot alt-right, van Mia Doornaert tot Anuna De Wever.” Daarom is het volgens de komiek beter om wat minder in extremen te denken. “Weet je nog toen we tien jaar geleden zeiden dat alle partijen naar het midden waren opgeschoven en niks nog duidelijk was? Vandaag lijkt het alsof er helemaal geen midden meer is. Doe eens wat rustig met die verontwaardiging, zeg.”

Extreem-woke

Van Peel heeft is zich de afgelopen jaren ook steeds meer gaan opjagen in wat hij zelf “extreem-woke” noemt. “Het voelt een beetje passé om over woke te lullen (…) maar hoe ouder ik word, hoe vaker ik denk: ‘Mia Doornaert heeft daar precies wel een punt’, en dat neem ik extreem-woke pas echt kwalijk.” Tegelijkertijd geeft hij toe dat hij zelf niet goed wist waarom dat het geval was. “Wat gejengel op universiteiten en een soort censuurdenken waarvan je instinctief voelt dat het weinig productief is, maar is dat dan zo’n existentieel probleem?” Daar heeft hij nu een antwoord op gevonden. “Ik kan zeer slecht tegen die onverdraagzaamheid in naam van de verdraagzaamheid. Dat is pestkoppengedrag.”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Michael Van Peel over woke: “Onverdraagzaamheid in naam van de verdraagzaamheid, dat is pestkoppengedrag””

  1. Onze Maakbaarheid die in de media zijt
    uw naam worde gehyped
    uw woke kome
    uw cancel geschiede
    in de VRT zoals in Europa
    Geef ons heden ons dagelijks slachtofferschap
    en vergeef ons onze discriminatie
    zoals ook wij vergeven aan zij die ons subsidiëren
    en breng ons niet in incorrectheid
    maar verlos ons van de Vlaming.
    AMEN.

Plaats een reactie

Delen