Enkele voorbeelden van 'Bad Composers' (Bron: De Bijloke)

Cultuuroorlog

Muziekcentrum De Bijloke wil klassieke componisten cancelen: “Seksisten en Nazi’s”

Redactie PAL

Muziekcentrum De Bijloke in Gent komt met een opmerkelijke show op de proppen. Die is erop gericht om klassieke componisten zoals Händel en Webern van hun sokkel te stoten. Volgens de organisatie maakten die zich in het verleden namelijk schuldig aan seksisme, slavernij of nazisme en moeten ze gecanceled worden.

In een verklaring trekt het muziekcentrum allereerst de parallel met hedendaagse figuren die in ongenade gevallen zijn. “Kunstenaar Jan Fabre, voetbalcoach Marc Overmars, tv-maker Bart De Pauw, rockster Marilyn Manson, koning Leopold: in elk domein vallen de grootste sterren van hun sokkel.”, klinkt het. “Toch bleef het in de wereld van de klassieke muziek stil.” Daar moet volgens de organisatie van de nieuwe show nu verandering in komen. Het festival, dat de naam ‘Bad Composers’ draagt, wil men de nadruk leggen op bedenkelijke acties en aspecten van enkele grote componisten.

“Slavenhandel, seksisme en nazisme”

Volgens het muziekcentrum is het in de huidige tijden niet meer mogelijk om zomaar van klassieke muziek te genieten, maar moeten mensen zich bewust zijn van de daden die hun favoriete componisten ooit gesteld hebben. “In een maatschappij beheerst door #MeToo-processen, de woke-beweging, cancel-cultuur, Black Lives Matter en ‘cultural appropriation’ kun je grote componisten niet zomaar letterlijk een podium geven.”, verklaart de organisatie. “Het Bad Composers Festival gaat in op de vragen die voormalige onderdrukte stemmen terecht stellen.”

Over welke daden gaat het dan precies? Ook daarop geeft De Bijloke een antwoord. “Händel was betrokken bij slavenhandel, Gesualdo vermoordde zijn vrouw, Webern dweepte met het nazisme en de opera wemelt van genderstereotypen.” Daarom is het naar eigen zeggen tijd om een nieuwe lezing te geven aan de klassieke muziek die deze grote componisten ons hebben nagelaten.

“Woke-waanzin”

De plannen van De Bijloke blijven ondertussen niet onbesproken. Zo spreekt Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter van “Woke-waanzin”. Volgens de politicus is het duidelijk dat bepaalde progressieve organisaties geen grenzen kennen wanneer het op de cancel-culture aankomt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




19 gedachten over “Muziekcentrum De Bijloke wil klassieke componisten cancelen: “Seksisten en Nazi’s””

 1. Voor kunst mag er maar 1 criterium zijn, vind IK zijn kunst mooi, hoe dat de kunstenaar dacht of hoe hij leefde is op dat gebied toch van geen enkel belang. Als morgen blijkt dat iemand die een geneesmiddel uitvond dat zeer veel levens redde maar hij heeft ooit andere mensen slecht behandelt wat gaat ge doen

 2. Zullen we dan maar beginnen met onze eigen ouders, grootouders, kortom, al onze voorouders te verguizen en uit ons geheugen te bannen voor iets dat ze ooit misschien in het verleden gedaan hebben dat vandaag niet meer zou kunnen???
  Pure waanzin door individuen die niets beters te doen hebben. Er is anders nog genoeg werk om deze huidige wereld beter te maken.

 3. In Gent is alles mogelijk als het maar links, poco en woke is, terwijl de liberalen zwijgen tot ze blauw zien. Met dit initiatief liggen woke-waanzin en sarcasme zo dicht bij elkaar dat ze niet te onderscheiden zijn. Ik zou graag eens een lijstje van die nitwits inzien, waarin de volgens hen politiek wel correcte componisten vermeld worden.
  Zelfs troglodieten bezondigden zich al aan jacht op wild én vrouwen, maar die kunnen ze niet cancelen omdat men van prehistorische componisten niets afweet. Spijtig toch!

 4. Was Geel voorheen een plaats voor mensen met psychische en psychiatrische problemen, tegenwoordig moet men het groter zoeken: Gent! …je zult er eens wonen… ‘Woke is near you’! Vergeet Halloween Michael Meyers, kom naar Gent…

 5. Het is niet aan een muziekcentrum om aan (correcte?) politiek te doen en bepaalde aspecten uit de geschiedenis te willen herschrijven/cancelen. Ze moeten alle culturele aspecten vertegenwoordigen en dienen. Ze worden trouwens met belastinggeld ondersteund door deze brede maatschappij.
  Misschien, even hun subsidies herzien?
  Go woke, go broke (ref. Netflix, Disney, …)

 6. Leve de Bijloke en leve de westerse cultuur. Die afwijking is waarschijnlijk gebeurd door een programmator met een gammadiploma en geen muzikant. Op Klara is dat ook, de zwetsers zijn de presentatoren die het zelf niet kunnen, de klassieke muzikanten die presenteren zijn bescheiden want niet gefrustreerd en meestal aangenaam om naar te luisteren. Zo zijn ook verschillende musea aan het degenereren, in museum M had je vroeger knappe tentoonstellingen. Wie neemt de macht opnieuw in handen. ipv altijd af te breken?

 7. Tot een dikke eeuw geleden was het algemeen aanvaard dat vrouwen ondergeschikt waren aan mannen. Als seksisme een criterium is dan moet je zowat alles wat van voor de 2e wereldoorlog dateert cancellen, niet enkel componisten maar ook auteurs, filosofen, kunstenaars, toneelschrijvers etc. Dan blijft er gewoon niks meer over. Tussen haakjes, dan zou je ook Louis Paul Boon moeten cancellen, een van de lievelingetjes van de linkerzijde, vanwege zijn pedopornografische Fenomenale Feminateek.

 8. En zo cancelt beetje per beetje de cultuursector zichzelf… Vrijdenkende mensen (die ze dus duidelijk niet zijn) zeggen foert tegen die bende, en blijven weg. Jammer voor die andere en grote kunstgemeenschap die deze bizarre “cancel-manie” niet heeft…

 9. Het wordt stilaan tijd dat men de wokisten muzieklessen geeft,
  en ze meteen leren klassieke muziek te waarderen.
  Ze moeten hun poten van onze grote componisten af houden.
  Die componisten zijn exponenten van onze Europese kultuur.
  Ik cancel dus het hele woke gebeuren… weg ermee!

 10. Die woke fundamentalisten zouden de piramiden dan ook willen platgooien…omdat ze door slaven werden gebouwd. Het wordt zo erg dat ze nu al in alles racisme of slavenhandel zien. Woke is haatdragend en zet mensen tegen elkaar op, maar zoals met Conner over de hellhole van de wereld, Molenbeek, mag dat niet gezegd worden. En het ergste is dat dat soort tuig nog steeds volop aan de subsidie infuus blijft hangen van Vlaams belastinggeld. Waar is “sterke” Jan nu, als je hem nodig hebt, weer speeltjes op zijn telefoontje aan het spelen?

Plaats een reactie

Delen